Powered by Jasper Roberts - Blog

Peluang rakyat memiliki rumah idaman


Peluang rakyat miliki rumah harga pasaran rumah dijangka turun.

Kerajaan menyediakan akses yang lebih luas kepada rakyat bagi memiliki rumah di samping agensi dan syarikat berkaitan/milik kerajaan (GLC) bakal menambah kapasiti untuk memajukan sektor itu.

Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah berkata, penyertaan kerajaan juga bertujuan menurunkan harga pasaran rumah dalam jangka masa panjang.

“Ada beberapa faktor yang kita perlu lihat untuk pemilikan rumah, iaitu pinjaman dan harga rumah yang ingin kita miliki.

“Aspek pinjaman terletak di bawah tanggungjawab Bank Negara Malaysia (BNM),” katanya kepada pemberita pada sidang akhbar selepas merasmikan program Kaunter Aduan Bergerak Bersepadu daerah Kinta anjuran Biro Pengaduan  Awam di sini, semalam.

Beliau mengulas gesaan bank komersil melonggarkan syarat pinjaman perumahan terutama kepada bakal pembeli di bawah Skim Rumah Pertamaku (SRP) dengan mengambil kira keupayaan peminjam  untuk membayar balik.

Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Datuk Seri Chor Chee Heung sebelum ini menyatakan pihaknya banyak menerima aduan daripada pemaju perumahan yang mendakwa kesukaran untuk menjual rumah adalah disebabkan pembeli sukar mendapat pinjaman bank.

Mengulas lanjut, Ahmad Husni berkata, kerajaan prihatin dalam isu pemilikan rumah dan atas sebab itulah kerajaan telah menubuhkan Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1MA) dan Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB).

“Belanjawan 2013 kerajaan memperuntukkan RM1.9 bilion bagi membina 123,000 unit rumah pada harga berpatutan di kawasan strategik, dan akan  dilaksanakan oleh PR1MA, SPNB dan Jabatan Perumahan Negara,” katanya.

Tambahnya, PR1MA diperuntukkan sebanyak RM1 bilion iaitu RM500 juta bagi membina 50,000 rumah mampu milik dengan harga antara RM100,000 hingga RM400,000 yang akan membuka akses yang lebih luas dan fokus kepada golongan berpendapatan rendah berbanding harga antara RM300,000 hingga RM400,000 sebelum ini.

“RM500 juta lagi merupakan ‘facilitation fund’ bagi PR1MA dan pihak swasta boleh memajukan perumahan secara penglibatan bersama.

“Untuk menjalinkan kerjasama itu, PR1MA perlu kenal pasti syarikat swasta yang telah mendapatkan kelulusan untuk majukan perumahan serta merta atau mereka yang telah mencapai 50 peratus proses projek.

“Jadi PR1MA akan sediakan dana mungkin dalam 10 peratus daripada kos projek dengan syarikat pemaju dan pemaju perlu mengurangkan harga pasaran rumah,” katanya lagi.

Ahamd Husni berkata, SPNB diminta melaksanakan projek rumah mampu milik seperti yang dilakukan pihak swasta secara berskala besar melibatkan 40 hingga 80 hektar tanah selain menambah jumlah rumah yang mempunyai reka bentuk banglo seperti rumah mesra rakyat.

“Rumah-rumah berkualiti seperti itu boleh dibina oleh SPNB dan ditawarkan pada harga yang berpatutan seperti RM150,000,” tambahnya.
Ranking: 5

Comment: 1

Abang Joy
21 October, 2012 19:00

rumahku syurgaku.

Post a Comment

Komehlah dan klik G+ di atas sekali okey^^

 
Google PageRank Checker Powered by  MyPagerank.Net