Tutorial Cara Buat Widget Populer Post

click to zoom

Hai all...hari ini koz akan ajar korang cara buat widget populer post.Widget ini akan memaparkan artikel/posting yang paling populer yang ada di dalam blog korang.Jadi kalau nak buat,ikuti cara-caranya.

Langkah 1

Layout>Page Elements>Add a Gadget>HTML/Javascript

Langkah 2

Copy dan paste code di bawah ini

<script type="text/javascript">
function pipeCallback(obj) {
document.write('<ol style="text-transform: capitalize;">');
var i;
for (i = 0; i < obj.count ; i++)
{
var href = "'" + obj.value.items[i].link + "'";
var item = "<li>" + "<a href=" + href + ">" + obj.value.items[i].title + "</a> </li>";
document.write(item);
}
document.write('</ol>');
}
</script>
<script src="http://pipes.yahoo.com/pipes/pipe.run?_render=json&_callback=pipeCallback&_id=1db0519c1a1484330328c8c455a513c7&url=http%3A%2F%2FNamaBlog.blogspot.com&num=10" type="text/javascript"></script>

Pada code berwarna merah gantikan nama blog korang
Pada code berwarna biru tetapkan jumlah posting yang ingin di tampirkan

Save dan lihat hasilnya...

Camat mencuba...
Ranking: 5

Comments:17

20 July, 2010 11:14

THANK'S...DAH CUBA N BERJAYA....

20 July, 2010 12:40

berjaya..thanks :)

20 July, 2010 13:25

G00d inf0..

20 July, 2010 14:12

pandai ye ko ajak aku. hehe.
owh btw, ni yg mne?
top commented ke top views?
tak jelas. hehe

20 July, 2010 14:23

thankss..:)

20 July, 2010 15:05

budak nakal jgn nakal2 ok

20 July, 2010 16:47

izyanty collection, ShazlinaSaad , syaveyron

@ welcome^^,....

20 July, 2010 16:48

Uruchimaru @ kf @ hihhi x nakal dh nik...ngah baik je nik^^

20 July, 2010 18:04

tq sharing :)

20 July, 2010 22:33

:r:






:h:



:m:

20 July, 2010 22:46

Budak nakal..bleh x ajar lain pula?
yang tu..camana kita mau buat yg mcm u buat..'Tolong klik' and then senarai link exchange kuar besusun d ctu? lebih jimat ruang n praktikal la..
tolong...serabut da blog saya ni...

22 July, 2010 11:32

tanx..da try wat...nak tnye ckit ye..
1) erm cne ye kl nk wat box utk setiap header kat tepi sblh kanan tu--->
2) sy rs blog sy serabut la..ade x cdgn yg bgs nk bg nampk blog tu smooth je??
hrp budak nakal sudi explain ye..tqvm :)

22 July, 2010 11:48

maisyah @ oh maisyah boleh dapatkan tutorial nya di sini>> http://kozumiro.blogspot.com/2010/07/tutorialcara-buat-button-show-hide.html

23 July, 2010 03:51

alhamdulillah tutorial ni dah saya gunakan utk blog saya, terima kasih. :)

Maceh budak nakal! ^_^

28 August, 2010 08:04

hai...tak jadi pun...berape kali dah cube...????is anybody can help me??

14 September, 2010 12:48

Salam...sy dah buat..berjaya tapi nape di keluar link?contohnye: http://awan-fantasia.blogspot.com/2010/09/selamat-hari-raya-aidilfitri-2010.html...npe dia x keluar tajuk je mcm dalam pic entry nie?bley x tlong ajarkan?reply kat r_feyque@yahoo.com.my yea...pliss....

Post a Comment

Komehlah dan klik G+ di atas sekali okey^^

 
Google PageRank Checker Powered by  MyPagerank.Net