Tutorial Cara Buat Button Untuk Blog

click to zoom

Hai all...Hari ini koz akan ajar cara-cara nak buat button di dalam blog korang.Kegunaan button ini adalah untuk menjadikan/memberikan perkongsian link menjadi lebih menarik.Tutorial button kali ini bukan sahaja boleh di gunakan untuk perkongsian link sahaja,malah korang boleh juga di jadikan sebagai tajuk posting juga.Di bawah ini koz akan beri langkah-langkah cara nak buatnya...
Code2 yang di kongsi di bawah ini korang boleh gunakan untuk bahagian posting atau untuk HTML/JavaScript


Code kegunaan tajuk posting tanpa Link



Code:-

<button>Letak Tajuk Di Sini</button>

Code kegunaan tajuk posting dan Link



Code:-

<a href="http://LinkKorang"><button>Letak Tajuk Di Sini</button></a>

Code kegunaan tajuk dan link buka ke new tab



Code:-

<a href="http://LinkKorang" target="blank"><button>Letak Tajuk Di Sini</button></a>


Pada code berwarna merah gantikan pada link yang di tuju
dan pada code berwarna biru gantikan pada tajuk yang korang suka...

Contoh Button yang terhasil seperti berikut:-

Code kegunaan tajuk posting tanpa Link



Code kegunaan tajuk posting dan Link



Code kegunaan tajuk dan link buka ke new tab




Camat Mencuba...
Ranking: 5

Comments:18

05 July, 2010 13:14

Ni lebih kurang macam spoiler ek?
Tapi spoiler just bukak kat bawah je kan?

05 July, 2010 14:46

wah, jdy la .. tengss yaww

05 July, 2010 16:25

Affan Ruslan@ yup...lbih kurang...koz ade tutorialnya tpi msih di Draft^^nnt koz postkannya

05 July, 2010 16:26

nysa sajepp@ welcome...^^

06 July, 2010 16:21

cam ner nak buat banner kwn bergerak tu cam koz wat kat "promot rakan"?

07 July, 2010 14:53

kalo button kaler lain leh x?

10 July, 2010 11:36

salam.

Thanks sharing..

hm..kalo kite gunakan button selain yg dari atas tu boleh kan?

Sy da ade set button yg sy donlod,juz nak tahu camne nak masukkan ke dalam blog shj..

:)

10 July, 2010 19:05

buat lah contact form plak...plezz...

02 August, 2010 21:12

still blur lagi ni... nak letak kod tu kat mana?? kat edit html ke

14 November, 2010 22:55

klau button jnis sempoi2 nyer ader x ? hehe

21 March, 2011 22:27

Salam budak nakal..hehe..nak tanya sikit,if nak ubah warna tab n huruf macamana?harap boleh jawab di blog saya..komen di mana2 entry katsitu..huhu :-)

09 June, 2011 14:20

arghhh!!!blog kau lg cntek dr aq punyer!!

Anonymous
18 May, 2013 22:35

Haѵе you ever conѕideгed about adding a little bit morе than just your artiсles?
Ӏ mеаn, ωhаt you say іs
important and all. Howеver think about if you aԁdeԁ sоme greаt ѵisuаls or vidеo
clipѕ to giѵе your pοsts more,
"pop"! Your content іs exсеllеnt but with images anԁ ѵiԁeo clipѕ,
this website сoulԁ definіtely
be one of the best in its niche. Very good blog!

Аlѕο visit my рagе bigger breasts

Anonymous
19 May, 2013 01:28

Heу there! I know thiѕ is somеωhаt off topic but I was wondeгing іf you knew where I
could find a captcha ρlugіn for my сomment form?
I'm using the same blog platform as yours and I'm having trouble findіng οne?

Thankѕ а lot!

Feel frеe to visit my web-sitе ... simple wood projects

Post a Comment

Komehlah dan klik G+ di atas sekali okey^^

 
Google PageRank Checker Powered by  MyPagerank.Net