Tutorial Cara Buat Meta-tags Redirect URL di blog Part 3

click to zoom

Hai all...hari ini koz nak ajar lagi dalam bab-bab meta tag.Dah masuk Part ke tiga pula tutorial tentang meta tag ini.Kalau ada yang ketinggalan korang boleh lihat di sini:-


Kali ini koz akan ajar korang cara buat meta tag jenis Redirect URL.Kegunaan meta tag ini adalah untuk mengarahkan atau memindahkan alamat blog yang lama ke alamat blog yang baru.Sebagai contoh jika korang memiliki satu laman yang lama dan satu laman yang baru,jadi korang pasti menyayangi pengunjung laman lama anda.Cara terbaik untuk memberitahu atau cara termudah untuk menarik pengunjung ke laman baru anda adalah dengan cara meletakkan Redirect URL,dengan mengunakan Redirect URL,para pengunjung secara automatik akan di bawa ke laman baru anda tanpa membuat apa-apa...Sudah paham?okey mari kita mulakan...

Langkah 1

Log in blog>Dashboard>Layout>Edit HTML. kemudian klik pada Expand Widget Templates.

Langkah 2

Copy dan paste code di bawah ini betul-betul di bawah code <head>

<meta name="robots" content="noindex" />
<script type="text/javascript"><!--//--><![CDATA[//><!--
var url = "http://NamaBlogBaru.blogspot.com"
(document.images) ? location.replace(url) : location.href = url;
//--><!]]></script>
<meta http-equiv="refresh" content="0;URL= http://NamaBlogBaru.blogspot.com" />

Code ini harus di letakkan pada Laman lama anda dan pada code berwarna merah gantikan pada alamat atau link blog terbaru korang.

Save dan lihat hasilnya...

Camat mencuba...
Ranking: 5

Comments:6

19 July, 2010 12:48

nice info!!

01 August, 2010 21:30

sangat membantu :P

01 September, 2010 10:02

thanks koz, tp ni kalo blog baru kat wordpress bole guna ke?

05 October, 2010 16:46

nice info. saya pun tengah try buat yang nih untuk blog saya sebab ada prob dengan feed blog. Blog pun still kat blogger lagi. Tapi sayang follower tak bleh pindah jugak ke url blog baru.

13 January, 2011 20:59

tumpang lalu!
nak tanya, macamana nak buat divider between posts eh? tq. =)

Post a Comment

Komehlah dan klik G+ di atas sekali okey^^

 
Google PageRank Checker Powered by  MyPagerank.Net