Tutorial Cara Membuat Kotak Blogroll Model Marquee

click to zoom

Hai all...camat petang...hari ini koz akan berkongsi dengan korang cara nak buat kotak blogroll Model Marquee...Blogroll ini kebanyakanya di gunakan oleh para blogger untuk memastikan ruangan link exchange atau banner yang di promot di blog nampak kemas...sebagai contoh,makin banyak link atau banner yang di promot,makin panjanglah sesebuah widget javascript. Sebab itulah kebanyakkan blogger menggunakannya sebagai langkah menjimatkan ruang di dalam sesebuat blog...

Contoh boleh di lihat pada Sidebar belah kanan anda...koz ada buat pada ruangan "Promot Rakan ^^"...

Nak tahu langkah-langkah nak membuatnya...ikuti langkah-langkah di bawah...

Langkah 1

Layout>Page Elements>Add a Gadget>HTML/Javascript

Langkah 2

Copy dan paste code di bawah

<marquee direction="up" width="160" onmouseover="this.stop()" scrollamount="2" onmouseout="this.start()" height="150" align="center">

Letak Code Link Atau Banner Di Sini

</marquee>

Code warna merah menunjukkan arah pergerakkan sama ada anda inginkan up,down,right atau left
Code warna hijau menunjukan lebar dari marquee yang anda inginkan
Code warna biru tahap kelajuan yang anda inginkan ,kalau hendak lajukan latak 3 , 4 atau 5 ke atas
Code warna oren menunjukan tinggi dari marquee yang ada inginkan
Code warna ungu letakkan link atau banner

Save dan Lihat hasilnya...

Camat mencuba...
Ranking: 5

Comments:19

09 July, 2010 18:44

info berguna..thanks ye

09 July, 2010 18:55

hoooo thank you sooo much ye koz...lame da nk cri...tpx tercari2 jg...at last...

09 July, 2010 19:01

ozzy @ welcome ozzy...

Nisa @ welcome juga tuk nisa...hihii^^

09 July, 2010 21:15

:) helpful.hoho... baek hati btol bdak nakal ney

10 July, 2010 01:02

dah jadi!
thanks byk2 taw
=)))))

10 July, 2010 11:00

maceh..
sgt helpful..
:l:

10 July, 2010 15:30

tq

10 July, 2010 19:51

wah..bravoo..!I like..like..like...TQVM... nice info la..but camana mau buat tajuk "Promo rakan" macam u buat? comel sgt2..tp gambar lain la plak..hehehe..demandla..sorrry..but plzzzz...

06 August, 2010 16:45

Dah guna dah.. tq.. bnyak pahala dak notty.. amiin

06 August, 2010 23:47

Done!!! hihi..TQ En koz :)

09 August, 2010 14:20

huhuhu...thanx bdk nkal...huhuhu

15 August, 2010 20:59

tq2.. mmg da lame mencari

16 August, 2010 22:04

jumpe juga akhirnye:))
koz da best

01 September, 2010 01:17

using this marquee...
thanks for the tutor~

23 September, 2010 20:00

xbule la.sobs..nape ada 1 je,cmne kalo nk gabungkan ngan yg len
kene spacekan ke or smbg skali?

07 October, 2010 08:59

tQ..

09 October, 2010 15:04

tengs . sgt berguna pade blog saya .

http://sinilakawan.blogspot.com

26 December, 2010 23:01

gambar tu besar sangat la...x jadi..nmpk suku je..

16 May, 2011 01:32

tengs..

Post a Comment

Komehlah dan klik G+ di atas sekali okey^^

 
Google PageRank Checker Powered by  MyPagerank.Net