Tutorial Cara Buat Meta-tags di blog

click to zoom

Apa yang di maksudkan Meta-tags?

Meta-tags adalah salah satu cara para blogger mengoptimas blog ke search engine kerana
ia sangatlah penting untuk mengindeks halaman blog kita.Sia-sialah kalau anda sumbit artikel/Url
blog unda ke search engine jika anda tidak engoptimalkan Meta-tags blog anda.

Bagaimana cara membuat Meta-tags?

DI sini koz akan mengajar anda cara bagaimana hendak membuatnya.Berikut adalah langkah-langkahnya

Langkah 1

Log in blog>Dashboard>Layout>Edit HTML. kemudian klik pada Expand Widget Templates.

Langkah 2

Cari code ini

<title><data:blog.pagetitle/></title>

Jika tidak jumpa cari code ini

<b:if cond='data:blog.pageType == "index"'>
<title><data:blog.pageTitle/></title>
<b:else/>
<title><data:blog.pageName/></title>
</b:if>

Langkah 3

Kemudian copy paste code di bawah ini di bawah code(Langkah 2)

<meta content="DESKRIPSI BLOG ANDA" name="description">
<meta content="KEYWORDS BLOG ANDA" name="keywords">
<meta content="ISI AUTHOR NAME" name="author">
<meta content="INDEX, FOLLOW" name="ROBOTS">

Langkah 4

Gantikan DESKRIPSI BLOG ANDA dengan Description blog anda...
Gantikan KEYWORDS BLOG ANDA Dengan Keyword atau Kata kunci blog korang...
Gantikan ISI AUTHOR NAME dengan nama anda...

Contoh Code Meta-tags yang sudah di edit:-

<meta content="Blog ini berkenaan....." name="description">
<meta content="tutorial blogger, Tips blogger, Widget Blogger" name="keywords">
<meta content="Budak Nakal" name="author">
<meta content="INDEX, FOLLOW" name="ROBOTS">

Segala Isian di meta-tags haruslah ada kena mengena dengan blog korang sebagai contoh keyword yang di gunakan haruslah ada kena mengena dengan posting di blog anda.Kemudian anda harus menganalisa mata-tags anda di
SubmitExpress.com, Ruangan ini akan membantu anda memberitahu informasi mengenai meta-tags blog anda.Anda harus fokus pada bahagian Site Description dan Keywords.Jika terdapat tulisan berwarna merah itu bermakna ada kekurangan
pada optimal penulisan meta-tags anda.Perbaiki atau ubah meta-tags yang ada di blog anda sekiranya terdapat tulisan merah dan ulangi analisa meta-tags sampai tidak ada lagi tulisan berwarna merah.Untuk memudahkan anda menetapkan keyword yang bagus untuk blog anda, dapatkan di Sini mungkin ia dapat membantu anda untuk mendapatkan keyword yang sepadan dengan blog anda.

Yang terakhir anda haruslah rajin megupdate keyword anda dari masa kesemasa kerana setiap posting di blog berlainan keywordnya.

Selamat mencuba...
Ranking: 5

Comments:14

01 July, 2010 11:38

thanks for the tips =)

01 July, 2010 20:51

kalau deskripsi 2 ltak byk2 pon xpe kn???

01 July, 2010 22:18

salam ziarah..

sy tak faham mcm mana meta-tags ni berfungsi & mcm mana nak guna submitexpress.com tu.. sy baru nak belajar guna.. hihi

01 July, 2010 22:25

suka2.. thx.. nak terai

kegunaan cmner yek??

08 July, 2010 16:12

abg koz.. anne baru nak memahami lah meta tags ni.. mcmna ni ye.. boleh explen kat cbox anne nnt?..

12 August, 2010 14:27

huhu..xjmp pon code tu kat expand widget

cari 1 1 dah..kat bhgian mane?ada cara x nak cari

14 January, 2011 21:51

dah cuba buat tp tak jadi la..huhu

24 March, 2011 10:46

:t: best

03 May, 2011 15:21

terbaik..thanks kiz dgn tutorial ni :)

08 August, 2012 02:47

nanti try yg ini...

Post a Comment

Komehlah dan klik G+ di atas sekali okey^^

 
Google PageRank Checker Powered by  MyPagerank.Net