Tutorial Cara Buat Meta-tags Semakkan di blog Part 2

click to zoom

Hai all...Hari ini koz nak ajar korang menggunakan meta tag Part 2.Sebelum ini koz ada ajarkan cara buat meta tag Part 1,korang boleh kesini untuk melihatnya:-


Apa-apahal sebelum kita mulakan koz akan memberi penerangan apa kegunaan Meta Tag.Meta tag sebenarnya digunakan untuk memberikan maklumat untuk mesin carian yang tidak akan dilihat oleh surfer Web. Pada masa dulu, meta tag merupakan cara utama untuk laman web akan diluluskan oleh spider web, tetapi dalam masa yang sama komuniti internet telah disalahgunakan dengan menggunakan meta tag sebagai cara untuk meningkatkan kedudukan buatan mereka di dalam sistem database mesin carian. Namun demikian, anda semestinya masih perlu memasukkan meta tag bagi memudahkan mereka bots carian yang mengenali mereka, membolehkan laman web anda untuk dimasukkan ke dalam mesin carian mereka.Jadi hari ini koz akan ajar korang cara buat Meta Tag Semakkan di blog korang.Kebiasaan korang kalau nak tahu masih ramai yang tidak tahu cara menggunakannya,kegunaannya juga adalah penting untuk memberi laman blog korang terindeks di mesin carian.Ia juga ada hubung kait untuk meningkatkan Alexa Rank untuk blog korang.Jadi mari kita mulakan cara-cara hendak membuat meta tag tersebut.

Langkah 1

Log in blog>Dashboard>Layout>Edit HTML. kemudian klik pada Expand Widget Templates.

Langkah 2

Copy dan paste code di bawah ini betul-betul di bawah code <head>

name = 'revised' <meta content='Tajuk Posting Terbaru: 01/01/2010' />

Langkah 3

Pada code warna merah ubah kepada tajuk posting terbaru dan ia harus di update dari masa ke semasa jika anda membuat posting terbaru.

Pada code warna biru ubah kepada tarikh tajuk posting di terbitkan.

Kemudian save...

Camat mencuba...
Ranking: 5

Comments:6

15 July, 2010 15:36

meta tags tu ape? apa akan jadi hehe

15 July, 2010 15:38

nti nk baca betul2 try buat hik3 =)

15 July, 2010 17:06

alamak kene sllu update ke..ni yg mls ni

15 July, 2010 17:53

menarik..ilmu baru yang diperolehi hari ni..thanks...

Post Terhangat...
Fuck:Antara Yang Tersurat Dan Tersirat..

15 July, 2010 18:57

benda2 macam ni ah aku malas nak buat.
tapi thanks for sharing.

24 September, 2010 15:24

yang tak perlu kena buat selalu takder kerjemput baca

Post a Comment

Komehlah dan klik G+ di atas sekali okey^^

 
Google PageRank Checker Powered by  MyPagerank.Net