Tutorial Cara Memasang Widget Translate Google Di Blog

click to zoom

Hai all...okey tutorial berikutnya.Koz nak ajar korang cara nak pasang Widget Translate Google dekat blog korang.Kalau korang nak tahu...Widget ini amatlah penting di pasang di blog korang kerana ia juga salah satu cara untuk korang meningkatkan trafik korang bukan sahaja di dalam malaysia ,malah di negara asing juga...Sebagai contoh tiga hari selepas koz memasang Widget ini di blog koz ini ...

click to zoom

Langkah-langkah pemasangannya amat mudah...

Langkah 1

Layout>Page Elements>Add a Gadget>HTML/Javascript

Langkah 2

Copy dan paste code di bawah

<center><div id="google_translate_element"></div><script>
function googleTranslateElementInit() {
new google.translate.TranslateElement({
pageLanguage: 'ms'
}, 'google_translate_element');
}
</script><script src="http://translate.google.com/translate_a/element.js?cb=googleTranslateElementInit"></script></center>

Kemudain save dan lihat hasilnya...

Camat mencuba...
Ranking: 5

Comments:6

05 July, 2010 13:03

Salam.
Menarik ni, tapi kalau bahasa tak standard mcm dalam blog aku macam tak efektif sgt kot.
hanya pendapat.

05 July, 2010 13:22

thx

06 July, 2010 00:09

bergune2!!i like...

24 July, 2010 20:43

bgus..cuma ada tulisan d bawahnya tu...tulis mengenai license..cam x syok..bleh ilangkan x?

24 July, 2010 20:45

oo...da berjaya buangkan tulisan tu..ok2..no problema..

07 December, 2010 18:12

tq2...sgt berguna :m:

Post a Comment

Komehlah dan klik G+ di atas sekali okey^^

 
Google PageRank Checker Powered by  MyPagerank.Net