Wang Hantaran


Mak Cik :
"Anak makcik belajar tinggi kat oversea dulu.
Makcik taknak letak harga. Tapi biarlah berpatutan.
Selalunye yang belajar tinggi dalam lingkungan 20ribu.
Tapi inilah satu-satunya anak perempuan makcik.
Harap faham-fahamlah ye.. ".

Mat :
"Saya paham maksud makcik.
Tapi saya harap makcik pun pahamlah ye.
Kalau terlampau tinggi, terpaksa ditangguhkan nanti.
Biarlah dicepatkan, biar jauh dari maksiat "..

Mak Cik :
"Kalau kamu tak mampu, anak makcik ni bukan tak laku.
Ada berderet lagi yang tengah tunggu.
Kalau harga rendah, nanti apa pulak orang cakap ".

Mat :
"Kalau makcik nak jual anak makcik macam jual kereta, kita buat macam ni.
Sekarang jugak saya bayar DOWNPAYMENT 2ribu.
Saya bawak balik anak makcik, malam ni saya TEST DRIVE dulu semua.
Kalau barang dalam semua bagus, jangan cakap 10ribu.
12ribu pun saya berani letak.
Tapi kalau dah LEMAU, ENJIN pon tak bagus.
TUihh!!..
Anak makcik sekali dengan deposit tu makcik boleh simpan!


Masyarakat negara kita kini terlalu ghairah menetapkan wang hantaran perkahwinan yang terlalu tinggi sehingga tidak memikirkan impak kepada pasangan yang sudah bersedia untuk mendirikan rumahtangga.
Jumlah wang hantaran terkini terlalu melambung tinggi, hingga "tidak setimpal" dengan anak gadis berkenaan.
Apa pendapat korang tentang perkara ini?
Ranking: 5

Comments:9

07 October, 2011 20:25

stuju sangat. even sy perempuan, takyah kuar blanje kawin, tapi sy kesian gak tgk laki2 berusaha nak kumpul. ada yg sampai berhutang. tak patut kot.

07 October, 2011 20:55

@Makbed
ye betul tu...kalau ada sikap mcm ni mmg akan myusahkan pihak lelaki dan pasangannya sesudah berkahwin...lagi2 yg terpaksa membuat pinjaman...mmg x boleh lari dari membayar utang stiap bulan...

07 October, 2011 23:33

aish. siap nak test drive tu. huhuhu
setuju dengan entry ni.kite pon taknak mintak tinggi2. janji dapat kawen. muahaha

08 October, 2011 10:18

betul2..mahal2 kalau dah rosak pe gunanya..
rugi jer..ehehe..
wang hantaran tu biarla berpatutan kan..

09 October, 2011 18:12

kehkehkeh..kalau betol ni, trdiam makcik ni jwb mcm tu..hahha..
betul2..xpyh nak ltk tinggi2..nt hidup dlm hutang lg susah..hoho

10 October, 2011 09:28

@nida husna
yeah...cukup sekadar mengikut hukum yg di tetapkan islam kan^ ^...

10 October, 2011 09:29

@Dalila Dielayes...betul tu...kalau ikutkan ekonomi skrg mmg susah nk kumpul wet...lgi2 brang2 smua harga makin meningkat...

12 October, 2011 09:45

-> bg cik ai lak, hantaran ni kene la dipersetujui oleh kedua2x psangan. pe salah nye kalo kongsi bersama. itu lg better kot

14 May, 2013 14:15

hahaha....Saya bawak balik anak makcik, malam ni saya TEST DRIVE dulu semua. hahahahahahaha....xleh blah....

Post a Comment

Komehlah dan klik G+ di atas sekali okey^^

 
Google PageRank Checker Powered by  MyPagerank.Net