Tutorial Cara Letak Background Di Belakang Shoutbox Versi 2


Hai all...Hari ini koz nak tunaikan permintaan follower setia budak nakal blogspot iaitu far_east. Permintaanya adalah tutorial letak backgroud di belakang shoutbox versi budak nakalnya(maksudnya serupa seperti shoutbox budak nakal). Koz x nafikan ramai gak yang tertanya-tanya cara nak buat shoutbox seperti budak nakal , jadi hari ini koz akan tunaikan permintaan anda. Seperti sedia maklum, koz pernah juga buat tutorial serupa di SINI . Tutorialnya lebih kurang sama , cuma kelebaran dan saiz shoutbox sahaja berbeza. Jadi mari kita mulakan cara membuat tutorial ini:

Langkah 1

Dashboard>Design>Add a Gadget>HTML/Javascript

Langkah 2

Kemudian copy dan paste code di bawah


<center>
<div id="ShoutMix" style="background:url(http://3.bp.blogspot.com/-pFFt0Dnd9OY/TpZTa_akwbI/AAAAAAAAAek/MvgVm99FgOI/s1600/background+shoutbox+pink+2.png) no-repeat left top; width:584px;height:400px;padding: 200px 0px 0px;text-align: center;line-height: 0 ">  
<!-- Begin ShoutMix - http://www.shoutmix.com -->
Letak Code Shoutbox Anda Di Sini
<!-- End ShoutMix -->

<div id="ShoutMix" style="text-align:right;font-family:verdana;font-style:normal;font-size:3;padding: 5px 20px 0px 0px;line-height: 1"></div>
</div></center>

Langkah 3

Ada beberapa perubahan pada code yang harus korang lakukan.Pada code warna merah,letakkan link background yang korang suka dan ukurannya 584 X 543.Pada code warna biru korang gantikan dengan code shoutbox korang dan ukuran shoutbox korang 500 X 300.


Save dan lihat hasilnya...

Di sini ada beberapa design background yang korang boleh guna pakai yang di reka khas oleh koz

 http://2.bp.blogspot.com/-TIMlegiVQBM/TpZTN1waC4I/AAAAAAAAAd0/8RNiLxn6MEU/s1600/background+shoutbox+biru+2.png
 http://1.bp.blogspot.com/-1W4RHjy58n8/TpZTPuYzUaI/AAAAAAAAAd8/OKqCU8Qf7Ag/s1600/background+shoutbox+biru.png
 http://1.bp.blogspot.com/-kDGnxyVPM2s/TpZTROStH0I/AAAAAAAAAeE/YFNHDGaUkLw/s1600/background+shoutbox+hijau+2.png
 http://2.bp.blogspot.com/-eEaogKPrDVg/TpZTTr8ZhxI/AAAAAAAAAeM/hdFgpyCd7CI/s1600/background+shoutbox+hijau.png
 http://1.bp.blogspot.com/-RMf8yTGXLWw/TpZTW89l96I/AAAAAAAAAeU/PF47xjvOHUg/s1600/background+shoutbox+merah+2.png
 http://1.bp.blogspot.com/-rKc0_kWmoDw/TpZTY2R0mCI/AAAAAAAAAec/kBMb0MtlqvU/s1600/background+shoutbox+merah.png
 http://3.bp.blogspot.com/-pFFt0Dnd9OY/TpZTa_akwbI/AAAAAAAAAek/MvgVm99FgOI/s1600/background+shoutbox+pink+2.png
http://2.bp.blogspot.com/-NRRABFDosEI/TpZTc2coWBI/AAAAAAAAAes/U7kYJ6KPtao/s1600/background+shoutbox+pink.png

Moga perkogsian koz ini menceriakan anda^ ^...
Kalau dah buat tinggalkan kredit tuk budak nakal blogspot okey^ ^...
Ranking: 5

Comments:14

13 October, 2011 11:30

koz ... . :p nak tutorial navbar mcm koz tu ... .excited lorh tunggu2 ni heeee ^^

13 October, 2011 11:35

hihi suke2..tq koz..nt sy kredit utk koz yea... ;)

13 October, 2011 11:45

done..tapi camner nak kredit kan ekk? saya buat entri boleh utk kreditkan?

13 October, 2011 12:21

@Aerol Hafiezi

tutorial tu akan koz tunaikan dalam masa terdekat okey^ ^

13 October, 2011 12:21

@far_eastDengan cara tu pun okey juga^ ^

13 October, 2011 13:57

kredit to koz...

http://slumberzgurll.blogspot.com/2011/10/kredit-to-budak-nakal-dot-blogspot.html

13 October, 2011 15:23

@far_easttq^ ^...

amat koz hargai...

14 October, 2011 20:08

salam.. nak buat jgklah... :)

04 November, 2011 16:14

jadi dah..thx sbb bgi tuto nie ^_^

01 May, 2013 00:52

langkah kedua copy semua code ke?

yg merah tu tau la nak tukar

04 July, 2013 01:36

@mohdazahar: Bagus ke guna benda ni...tak slow ke loading di blog kita nanti.

04 July, 2013 01:37

Paling ditakuti bila nak buat widget baru, takut loading slow.

04 July, 2013 01:37

Letak benda ni..trafik ada boleh naik ke?

04 July, 2013 01:39

Memang benda ni nampak menarik, sangat sesuai utk blog anak2 remaja.

Post a Comment

Komehlah dan klik G+ di atas sekali okey^^

 
Google PageRank Checker Powered by  MyPagerank.Net