Tutorial Cara Letak Background Di Belakang Shoutbox

click to zoom

Hai all...Hari ini koz akan tunaikan permintaan tutorial yang di minta dari sesetengah pengunjung blog koz ini yang nak tahu cara meletakkan background pada shoutbox.Seperti biasa koz pasti akan tunaikan permintaan korang(tak baik kedekut ilmu^^).Cara nak membuatnya tidaklah susah mana,cuma korang harus menambah beberapa code di bahagian code shoutbox korang.Okey,ikuti langkah-langkah cara membuatnya:-

Langkah 1

Layout>Page Elements>Add a Gadget>HTML/Javascript

Langkah 2

Copy dan paste code di bawah

<center>
<div id="ShoutMix" style="background:url(http://img827.imageshack.us/img827/9171/shoutboxdesign3.png) no-repeat left top; width:240px;height:450px;padding: 120px 0px 0px;text-align: center;line-height: 0 ">

Letak COde Shoutbox Korang Di sini

<div id="ShoutMix" style="text-align:right;font-family:verdana;font-style:normal;font-size:3;padding: 5px 10px 0px 0px;line-height: 1"><em>Design By<a href=http://kozumiro.blogspot.com/ target="_blank">BudakNakal</a></em></div>
</div></center>

Langkah 3

Ada beberapa perubahan pada code yang harus korang lakukan.Pada code warna merah,letakkan link background yang korang suka dan ukurannya 240 X 450.Pada code warna biru korang gantikan dengan code shoutbox korang dan ukuran shoutbox korang 225 X 305.

Save dan lihat hasilnya....

Ops...okey di sini koz akan kongsikan dengan korang design background untuk shoutbox dalam pelbagai versi warna.Kalau berkenan gunalah^^.


http://3.bp.blogspot.com/-d1GtsLKM82U/Tj9mLFTxC3I/AAAAAAAAAQs/vB4VJaUTPt4/s1600/budak-nakal-shoutbox-template001.png




http://4.bp.blogspot.com/-bUGWv8VX7FQ/Tj9mVvYOBOI/AAAAAAAAAQw/NjO4olSZyZM/s1600/budak-nakal-shoutbox-template002.png



http://4.bp.blogspot.com/-uO9ZwQFDMLw/Tj9mfatvzyI/AAAAAAAAAQ0/mDKLn_Sf_lg/s1600/budak-nakal-shoutbox-template003.png



http://4.bp.blogspot.com/-ncLkx2X7hGA/Tj9mqssMxPI/AAAAAAAAAQ4/AlTwracPAj8/s1600/budak-nakal-shoutbox-template004.png



http://3.bp.blogspot.com/-w7wGc4Vp2SQ/Tj9mxiJ_YlI/AAAAAAAAAQ8/xmf2M9IwLWM/s1600/budak-nakal-shoutbox-template005.png


http://1.bp.blogspot.com/-AWV3Q--m9Fw/Tj9m40h-K3I/AAAAAAAAARA/okD1bodS_Ag/s1600/budak-nakal-shoutbox-template006.png



http://2.bp.blogspot.com/-ZmR2xOx5BzA/Tj9nAgwmOLI/AAAAAAAAARE/4MTIHwwRDLE/s1600/budak-nakal-shoutbox-template007.png
Moga ilmu yang koz kongsikan ini dapat membantu korang untuk menceriakan blog korang^^,...
Ranking: 5

Comments:41

16 August, 2010 13:35

wah...TQ koz...nak wana merah tu ye...(^^,)

16 August, 2010 14:13

wah ty2!!mmg da lame carik...tapi kalo kat autohide shoutbox penin pale na buat..kne wat bground blakang transparent lak~ neway thanks sesangat~

16 August, 2010 14:21

wuhuuu~ ehh. ada tak tutorial macam mana nak buat kelas-kelas entry yang kita dah buat ? contoh macam dekat atas tue. *artwork, seo friendly and blog tutorial ?

16 August, 2010 15:43

wah..hebat tutorial nie..=)
thanx for sharing..

16 August, 2010 18:47

0hoooi, thanks koz! :D

16 August, 2010 21:39

kalau untuk shoutbox boleh jugak ke? nape saya wat xjadi :b:

17 August, 2010 09:23

thanx a lot!!!
byk belajar benda baru dr blog ni..
teruskan usaha anda ye...
:l:

17 August, 2010 10:07

Koz ni memang pandaiLaa , baru jer sufian nak tanya , Tapi dah ada yang menanyakan eaa ?? Hehe, nice n thanks sbb designkan backgroundnya sekali .. Lawa :)



Jangan Lupa Untuk Masuk Blog Saya ~
*Komen-Komen La Sikit yEr (Banyak Pown Tak Apa)

17 August, 2010 13:12

thanx noty...eiyra amek y pink 2 ye...huhuhuhu

17 August, 2010 16:19

nanti baru nak try..hehe just follow first naa..n_n..

17 August, 2010 21:27

nice one..
mungkin soalan ni terlalu mudah...
macam mana nak buat screen shot yg macam awak buat sebelum tulis entri ni?? tq...

17 August, 2010 22:12

memang cool giler... hehe TQ

18 August, 2010 08:28

wahh...cantiknye.. sy amik yg kaler merah tu ^^

18 August, 2010 10:28

Encik Tikus @ yang tu pakai label jek^^,...

18 August, 2010 10:30

HaNya Aku @ cuba try lagi^^, maybe ade kesilapan tu

18 August, 2010 10:35

Shannice @ senang aje...dengan mengunakan keyboad tekat button print screen kemudian pergi ke START>All Programs>Accessories>pilih Paint,kemudian pastekan kat si2 atau CTRL+V...

20 August, 2010 00:29

mr koz,leh ajar camne nk tkr cursor yg kiutmiut x?

20 August, 2010 10:04

Azhafizah @ okey insyallah nnt koz watkan^^

20 August, 2010 14:19

cutezmommy said...

"camana kita mau tau URL gambar kita sendiricontoh drp laptop? tolong reply komen d tutorial posting yg ada background...8-)"

____________________________________

kalau nak cara mudah bukak link ini:-

http://imageshack.us/

kemudian klick Browse pilih gambar yang nk di upload lepas tu klik button Upload Now...dh abis upload copy/amik code Direct link^^ itu sahaja

24 August, 2010 12:15

utk cbox tak bole eh?saya wat tak jadi ler..huhu

26 August, 2010 09:03

koz..nak tanya nie..tapi out of topic...hehe~

camne ye nak wat transparent background kat column yang tengah?...contoh cam kat blog cik kumbang tu...cik kumbang nak taruk wana itam kat column post tu tapi nak jadikan ia transparent....
koz tahu x camne?

(cam urdu lak soklan nie...huhu)

27 August, 2010 13:36

cik kumbang @ colum yang mana???koz tgk smua dh di tansparentkan...

28 August, 2010 08:28

aaaaaa.!!! tq. sayang blog ni. :t:

28 August, 2010 17:09

ninie amek yang warne pink..
thanks..(n_n)

27 September, 2010 22:24

wow! cantek!
dah jadi pun..
thnx a lot naughty kid! :)

02 October, 2010 01:14

budak nkl.. mcm mne nk wat komen de simley cute2 cmni? pastu box dia cntik lk tu

06 October, 2010 14:29

da wt..makacehh yer..tp cmne nk ltk katun2 mcm koz wt tuh??lg 1..da edit2 da kotak shoutmix tuh..tp still mcm larii je..huhu

07 October, 2010 13:35

menarik~!

22 November, 2010 00:05

knp x dptt yaa??? T_T

08 December, 2010 11:52

da amik tuto ni..thanks a lot

08 December, 2010 23:57

ngape dh follow step by step x jd jugak yer....ke sbb kite buat kotak hide shoutmix widget?

09 December, 2010 00:54

yuhuu...akhirnya berjaya juga.Tapi nk kena adjust sendiri html code untuk height background dan shoutmix.Kite ambil yg pink,nti jgn lupa sggh dan tgglkan komen yer...tqvm

16 December, 2010 02:23

koz,saya xdpt tgk laa imej2 background tu...plz help me..:(

20 December, 2010 16:37

dah buat tp x jadi pun

08 January, 2011 02:34

tq..
dah amik yg plg ats sekali..
design2 yg bwh tu img not found ker eh? x jd pun. yg 1st je ok. tq.. (^_^;)

17 January, 2011 04:20

asl x boleh?????

10 May, 2011 22:44

thanx!best =)

08 June, 2011 01:29

kalau sh0utb0x saya jenis hide cm na ek?? ikot tut0 yg sama ka kna ubah :t:

28 July, 2011 15:41

cantik la...nk boleh...koz..ajarkn mcm mana nk wat emotican mcm yg kt atas tu blh?? cute la...hehe...tq

btw, nk copy background shoutbox kt atas tu blh??? comey..

tq

11 October, 2011 16:15

thankz koz...dah berjaya buat background macam koz

Post a Comment

Komehlah dan klik G+ di atas sekali okey^^

 
Google PageRank Checker Powered by  MyPagerank.Net