Pentingkah Seo Meta Tags untuk Blog?


Pentingkah Seo Meta Tags untuk Blog?

Salam semua, Kali ini koz akan kongsikan tips yang berguna kepada anda yang ingin mendalami penggunaan Seo di dalam sesebuah blog. Untuk memastikan blog anda semakin hari semakin baik Seonya, anda harus berani untuk mempelajari sesuatu benda yang baru terutama dalam bentuk penggunaan meta tags di dalam sesebuah blog.
Jika percubaan kita gagal janganlah kita cepat berputus asa kerana kegagalan tidak bererti kita akan selalu gagal tetapi kegagalan itulah yang memberi kita satu pembelajaran dan juga pengalaman yang dapat di kongsikan bersama blogger lain. Seperti ayat yang mengatakan "Sebelum kita beri ilmu kepada orang, kita haruslah mendalami dan mengkaji ilmu tersebut".

Jadi apa itu Meta tags?
Meta-tags adalah salah satu cara para blogger mengoptimas blog mereka ke search engine kerana
ia sangatlah penting untuk mengindeks halaman blog dan artikel kita. Sia-sialah kalau anda sumbit artikel di blog tetapi artikel anda sukar untuk menembusi benteng ke dunia search engine hanya kerana tidak meletak Meta-tags di blog anda. Sebagai contoh meta tags Description dan Keywords:-


<meta content='penerangan blog anda.' name='description'/>
<meta content='keyword, blog, anda' name='keywords'/>


Ingat! Segala Isian di meta-tags haruslah ada kena mengena dengan blog anda sebagai contoh keyword yang di gunakan haruslah ada kena mengena dengan tajuk dan isian di blog anda. Di dalam meta tags anda haruslah memberi fokus awal kepada metatags Description dan Keywords. Kerana kedua-dua meta tags inilah ibu ayah kepada meta tags yang lain. Sebagai contoh:-

<meta content='Blog ini mengisahkan tentang kisah cinta adam dan hawa.' name='description'/>
<meta content='blog cinta, adam dan hawa, cinta adam, cinta hawa' name='keywords'/>

Di sini juga koz ingin berkongsi dengan anda beberapa code meta tags yang lain. Jika anda seorang yang berani untuk mencuba sesuatu ilmu Seo yang baru, silakan. Insyallah dengan keberanian anda ini akan memberi hasil yang positif untuk SEO blog anda.

<meta content='penerangan blog anda.' name='description'/>
<meta content='keyword, blog, anda' name='keywords'/>
<meta content='namablog.blogspot.com' name='subject'/>
<meta content=' penerangan blog anda.' name='Abstract'/>
<meta content='http://namablog.blogspot.com/' name='copyright'/>
<meta content='nama anda' name='author'/>
<meta content='Aeiwi, Alexa, AllTheWeb, AltaVista, AOL Netfind, Anzwers, Canada, DirectHit, EuroSeek, Excite, Overture, Go, Google, HotBot. InfoMak, Kanoodle, Lycos, MasterSite, National Directory, Northern Light, SearchIt, SimpleSearch, WebsMostLinked, WebTop, What-U-Seek, AOL, Yahoo, WebCrawler, Infoseek, Excite, Magellan, LookSmart, bing, CNET, Googlebot' name='search engines'/>
<meta content='CniVOIuMbwDvOnH3uWK1zQ54Y4mwF3Mdcd1t45RI2hg' name='google-site-verification'/>
<meta content='code anda jika ada kalau tak ada delete' name='blogcatalog'/>
<meta content='code anda jika ada kalau tak ada delete' name='y_key'/>
<meta content='UTF-8' name='Charset'/>
<meta content='email anda@yahoo.com' name='reply-to'/>
<meta content='text/html; charset=UTF-8' http-equiv='Content-Type'/>
<meta content='true' name='MSSmartTagsPreventParsing'/>
<meta content='blogger' name='generator'/>
<meta content='Global' name='Distribution'/>
<meta content='information' name='classification'/>
<meta content='General' name='Rating'/>
<meta content='INDEX FOLLOW' name='Robots'/>
<meta content='document' name='resource-type'/>
<meta content='follow,all' name='robots'/>
<meta content='INDEX,FOLLOW, all' name='robots'/>
<meta content='1 days' name='revisit'/>
<meta content='1 Days' name='Revisit-after'/>
<meta content='ID' name='language'/>
<meta content='ID' name='geo.country'/>
<meta content='Malaysia' name='geo.placename'/>
<meta content='global' name='distribution'/>
<meta content='blogger' name='generator'/>
<meta content='general' name='rating'/>
<meta content='global' name='target'/>
<meta content='index,follow,snipet' name='googlebot'/>
<meta content='follow, all' name='Googlebot-Image'/>
<meta content='follow, all' name='Scooter'/>
<meta content='follow, all' name='msnbot'/>
<meta content='follow, all' name='alexabot'/>
<meta content='follow, all' name='Slurp'/>
<meta content='follow, all' name='ZyBorg'/>
<meta content='follow, all' name='Scooter'/>
<meta content='ALL' name='SPIDERS'/>
<meta content='ALL' name='WEBCRAWLERS'/>

Semua code meta tags ini anda letakkan di bawah code HTML <head> .

Cara untuk letak code ini di blog adalah seperti berikut:-

Langkah 1

Login blog>Dashboard >Design>Edit Html

Langkah 2

Kemudian cari code <head> dan copy paste code meta tags di bawah code <head>
Contoh paparan:-


Meta tags canonical


Pelajaran kedua pula adalah untuk mengelak berlakunya duplicate title description pada url blog anda sebagai contoh seperti url di bawah:

contoh link 1) http://namablog.blogspot.com/2012/8/anak-itik.html
contoh link 2) http://namablog.blogspot.com/2012/8/anak-itik.html?ShowComment=111112223332

Jika dilihat pada url di atas ini akan dianggap sebagai duplicate dan cara untuk anda memberitahu kepada robot mesin pencarian agar hanya mengindex url yang utama sahaja adalah dengan menggunakan code meta tags " canonical ".

<link expr:href=’data:blog.url’ rel=’canonical’/>

Code ini ada letakkan di bawah code meta tags di atas tadi.

Meta tags Title


Pelajaran ketiga pula adalah untuk menetapkan kedudukkan title meta tags blog di mata carian  engine carian google sama ada tajuk artikel di depan atau tajuk artikel di belakang tajuk blog sebagai contoh seperti gambar di bawah:-

Cara untuk membuatnya adalah seperti berikut:-

Langkah 1

Login blog>Dashboard >Design>Edit Html

Langkah 2

Cari code di bawah(kekunci Ctrl + F)

<title><data:blog.pagetitle/></title>

Kemudian delete dan gantikan dengan code di bawah ini



<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;index&quot;'> 
<title><data:blog.pageTitle/></title> 
<b:else/> 
<title><data:blog.pageName/> | <data:blog.title/></title> 
</b:if>

Senang sahaja bukan?

Jadi jika di gabungkan semua pelajaran di atas, paparan keadaan meta tags anda adalah seperti gambar di bawah:-



Jadi sekian sahaja perkongsian tentang penggunaakn meta tags untuk meningkatkan tahap seo dalam blog. Insyallah koz akan kongsikan lagi perkongsian berikutnya.



Ranking: 5

Comments:15

28 August, 2012 22:59

Memang terbukti berkesan sebab artikel ini berada dalam muka pertama carian google . Pakar Seo ni :D

29 August, 2012 00:07

ada tutorial tuk nama blog kita keluar sekali dengan post title bla di ping kat fb tak?

dlu ade tapi dah lupe la tutorial nye

Anonymous
29 August, 2012 00:23

tak faham, boleh bg tutorial tak ?

29 August, 2012 01:01

azlan @ usaha tangga kejayaan^ ^.

29 August, 2012 01:02

taoslayerz @ ikuti pelajaran ketiga di atas. Moga ia dapat membantu.

29 August, 2012 01:03

Anonymous @ Tutorialnya sudah di sediakan, sila semak balik okey^ ^

29 August, 2012 01:15

ce try ping post nie kat fb.. http://taotauajer.blogspot.com/2012/03/seram-lebih-200-mayat-terbiar-pendaki.html

tak sama seperti http://kozumiro.blogspot.com/2012/08/pentingkah-seo-meta-tegs-untuk-blog.html di fb

29 August, 2012 01:30

buat posting terbaru dulu...ps2 try post fb...

29 August, 2012 05:59

trimakasih infonya sobat...salam...

29 August, 2012 12:46

tenQ...satu info yg 'baguih'.

Anonymous
29 August, 2012 12:55

memang bagus budak nakal ni, memang tips yang mantap dan pro.

29 August, 2012 22:51

panjang juga metatag tu...kalau yang tak reti memang susah nak faham...tapi setiap bloger harus mendalami ilmu SEO kalau nak artikel mereka di halaman pertama SERP...

10 January, 2013 01:15

tq tq tq tak kedekut ilmu.teruskan berkongsi.:)

12 January, 2013 13:44

terima kasih ;D

22 May, 2013 02:30

memang penting.. tips yang bagus.. bagus kongsi ilmu bersama rakan yang lain

Post a Comment

Komehlah dan klik G+ di atas sekali okey^^

 
Google PageRank Checker Powered by  MyPagerank.Net