Tutorial Cara Buat Title Header Bergerak

click to zoom

Hai all...bertemu kembali ke tutorial berikutnya...maap la ye sebab hari ini lambat bagi tutorial^^.Koz tengah buzy siapkan web orang(cari duit lebih)...
Okey,kepada yang dah tahu kegunaan tittle header baguslah,dan pada yang tak tahu title header ialah tajuk blog korang yang berada di atas sekali sebelah lambang blogger(seperti gambar di atas)...Cara-cara nak buat mudah sahaja,ade 2 versi yang boleh di ikuti,ikuti langkah-langkahnya:-

Versi 1

Langkah 1

Log in blog>Dashboard>Layout>Edit HTML. kemudian klik pada Expand Widget Templates

Langkah 2

Cari code ini

<HEADER>

atau ini

<header>

Langkah 3

Copy dan paste code di bawah ini sebelum code di atas(Langkah 2)

<script type='text/javascript'>
//<![CDATA[

msg = "AyatKorangAtauTajukBlog";
msg = "AyatKorangAtauTajukBlog" + msg;pos = 0;
function scrollMSG() {
document.title = msg.substring(pos, msg.length) + msg.substring(0, pos); pos++;
if (pos > msg.length) pos = 0
window.setTimeout("scrollMSG()",200);
}>
scrollMSG();
//]]>
</script>

Langkah 4

Pada code berwarna merah ubah/ganti pada ayat/tajuk blog kesukaan korang

Save dan lihat hasilnya...

Versi 2

Langkah 1

Log in blog>Dashboard>Layout>Edit HTML. kemudian klik pada Expand Widget Templates

Langkah 2

Cari code di bawah

<title><data:blog.pageTitle/></title>

Langkah 3

Dan gantikan code di bawah ini pada code di atas(Langkah 2)

<script language="JavaScript">

var txt=" AyatKorangAtauTajukBlog ";

var espera=100;var refresco=null;function rotulo_title() { document.title=txt;

txt=txt.substring(1,txt.length)+txt.charAt(0);

refresco=setTimeout("rotulo_title()",espera);}rotulo_title();

</script>

Langkah 4

Pada code berwarna merah ubah/ganti pada ayat/tajuk blog kesukaan korang

Save dan lihat hasilnya...

Camat mencuba...
Ranking: 5

Comments:42

17 June, 2010 15:27

x jumpe laaa header tuh... camnerr erk???

17 June, 2010 16:01

@princess_erynakalau x jumpe ikuti versi ke 2 pulak^^,

17 June, 2010 18:01

thanx...!!

17 June, 2010 19:48

princess_eryna ~ klik ctrl F..then type perkataan tu,,

17 June, 2010 21:59

@sHaiRA haIFAselect code tu pastu copy dan paste kat ruangan find tu^^

17 June, 2010 22:14

@kozumi_ro

2-2 pun x de....

17 June, 2010 22:58

mine is working.. tQ. wat a brilliant creative idea :)

18 June, 2010 00:56

eyytt! thanx a lot yahh! :)

18 June, 2010 15:02

ape nih???
ta jumpe plak aih,,,
nk carik code tuh...ta jumpe pon...
:g:

21 June, 2010 02:07

dpt wat da..thanx

29 June, 2010 13:23

salam, mcm mne nak jarak kan ayat2 title tu? ape kod html nye? hope ley bantu

06 July, 2010 12:32

bagus lah!

12 July, 2010 15:48

npe laju sangat yg versi 2 tuh?

24 July, 2010 03:22

mine is not working...sy guna yg versi 2..pas da klik ctrl F & masukkn pkataan sy sniri, pastu klik apa ye? hope boley tlg sy yg baru blaja ni.thx

25 July, 2010 01:37

done! thks!

27 July, 2010 21:27

yeay! da bleh wat dah...tQ!! :)

05 August, 2010 14:39

jadila..
thanx budak nakal~~

05 August, 2010 17:15

thanks. dah lama cari tutorial neh. :)

18 August, 2010 09:09

thanz.........
comel lah........

24 August, 2010 12:30

menjadi lah..thanks :)

06 September, 2010 16:53

aku ikut coba deh...

18 October, 2010 23:35

waah ~ menjadi laa . TQ (:

20 November, 2010 22:43

Makasih bgt kk :e:
sumpah ngabantu bgt dehh

23 November, 2010 23:36

LOVE IT... THANKS FOR SHARING THIS

26 November, 2010 18:37

tak jadila
dia cakap tak boleh nak save macam mane nak buat ekk?

26 November, 2010 18:41

die cakap nilah
More than one widget was found with id: HTML13. Widget IDs should be unique.
ape maksod dye?

04 December, 2010 04:07

saya tak reti buat lah..saya tak paham..

22 December, 2010 19:15

HAHAH senang gylee.. sye daa buadd daa.. thx yehh :)

01 January, 2011 13:11

thx bro tipsnya..

05 January, 2011 23:07

nak shre bulih? tak buli tak apa..sbb i nye jdik

12 January, 2011 16:06

tk mnjdi!

17 January, 2011 05:03

tk mn jadi laa?????

31 January, 2011 06:28

x dapat la...da simpan pun kat atas header 2...huhu...
btw follow me guys at fahmiberdiridisini.blogspot.com

31 January, 2011 08:54

tq...i got it...

14 June, 2011 23:07

got it!^_^

02 August, 2011 21:09

tengss yak .. da bole wad daa ..

15 August, 2011 14:01

salam perkenalan dr rakan blog,banyak yg saya nk tanya,mcmana nk buat emonticon di blog,tlg ajar saya.

30 September, 2011 14:08

kenapa mine takleh save ek....?
dia cakap camni "Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure that all XML elements are closed properly.
XML error message: The element type "b:skin" must be terminated by the matching end-tag ""."

09 December, 2011 21:09

time kasih....

Post a Comment

Komehlah dan klik G+ di atas sekali okey^^

 
Google PageRank Checker Powered by  MyPagerank.Net