Tutorial Cara letak fungsi Reply to Comment pada blog

click to zoom

Hai all..hari ini koz nak ajar lak dekat korang cara termudah nak aktifkan fungsi reply commen pada blog korang.Sebelum ini koz ada juga dapat cara-cara yang lain,tetapi ia agak sukar kalau tak memberi sepenuh perhatian...

Jadi hari ini koz akan kongsi ilmu ini pada korang...Nak tahu cara-cara nak buat?

Ok ikut langkah-langkah seperti di bawah...


Langkah 1


Log in blog>Dashboard>Layout>Edit HTML. kemudian klik pada Expand Widget Templates.


Langkah 2

Kemudian cari code ini
<data:commentpostedbymsg>
atau code ini
<data:commentpostedbymsg/>

cara termudah untuk mencari code ini korang tekan kekunci Ctrl+F pada keyboard korang

dan copy paste pada bar Find yang terpapar


Langkah 3

Kemudian copy code di bawah dan paste di bawah/selepas code
<data:commentpostedbymsg>
atau code ini
<data:commentpostedbymsg/>


Copy paste code ini

<span class='comment-reply'><a expr:href='"https://www.blogger.com/comment.g?blogID=Masukkan ID Blog Disini&postID=" + data:post.id + "&isPopup=true&postBody=%40%3C%61%20%68%72%65%66%3D%22%23" + data:comment.anchorName + "%22%3E" + data:comment.author + "%3C%2F%61%3E#form"' onclick='javascript:window.open(this.href, "bloggerPopup", "toolbar=0,location=0,statusbar=1,menubar=0,scrollbars=yes,width=400,height=450"); return false;'>[Reply to comment]</a></span>

Sebelum korang save korang kena masukkan ID blog korang...
cara nak dapatkan ID korang sila lihat URL pada page Edit HTML
blog korang

click to zoom

Kemudain save dan lihatlah hasilnya

camat mencuba...
Ranking: 5

Comments:18

01 June, 2010 18:25

cari code apa dalam ctrl f tu, tak jumpa le

02 June, 2010 07:37

huhu x faham, nak paste after code aper?? kat mane nak paste ni??

02 June, 2010 13:43

tak boleh buat pun b:

04 June, 2010 20:15

x jadi pon..:g:

05 June, 2010 03:33

this error kuar:
Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure all XML elements are closed properly.
XML error message: The reference to entity "postID" must end with the ';' delimiter.

so cane nak repair coding erk? puas dah godek2..

11 June, 2010 23:11

\hah?

18 June, 2010 21:49

sy pn sm, kuar ni:

Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure all XML elements are closed properly.
XML error message: The reference to entity "postID" must end with the ';' delimiter.

Dh btlkn pn, still x blh gak...

21 June, 2010 17:46

I made the correction for this entry :)
Tutorial [reply to comment]


check out other 2 entries ! ;)
What happen to my little sister ??
Rock That Body

23 June, 2010 11:37

ni laa satu2 nye x dapat buat, kenapa ye :( tulun2..

02 July, 2010 19:35

Haha .. Nak tolong bab ni . Tapi tunggu bila blog sufian da siap :)

29 October, 2010 11:57

wak kita ni tak paham sanagt pasal coding ni... tapi bila kita buat tutorial nih kuar error nih

Your template could not be parsed as it is not well-formed. Please make sure all XML elements are closed properly.
XML error message: The reference to entity "postID" must end with the ';' delimiter.

kenapa yerk...? :g:

10 December, 2010 23:16

:i:

02 February, 2011 02:44

nape jd error???

01 September, 2011 01:33

x jadi pn,:(

15 September, 2011 14:45

ta jupa pown cari code datapostedbymsg uwh..?? sudah pening :g:

Post a Comment

Komehlah dan klik G+ di atas sekali okey^^

 
Google PageRank Checker Powered by  MyPagerank.Net