Tutorial Memasang Kotak Peringatan Di Bawah Post

click to zoom

Hai all..hari ini koz akan mengajar tutorial berguna untuk blog korang...
tentu ada yang bertanya apa kegunaan tutorial pada kali ini...tutorial kali ini adalah berkenaan cara nak letak kotak/pegumuman/peringatan atau ucapan di bawah setiap post di blog korang.Contoh seperti yang berada di bawah post blog koz ini...Cara-cara nak buat ikuti langkah-langkah di bawah...

Langkah 1

Log in blog>Dashboard>Layout>Edit HTML. kemudian klik pada Expand Widget Templates

Langkah 2

Cari code ini


]]></b:skin>

Nak lagi mudah gunakan kekunci CTRL + F
dan paste code ini diruangan find

Langkah 3

Copy dan paste code di bawah ini sebelum/diatas code(Langkah 2)


.underpost{
padding:10px;
margin:10px 0px;
background:#eee;
border:1px solid #ddd;
line-height:1.6em;}

korang boleh ganti code warna pada code berwarna biru untuk mengganti warna bacground pada tulisan dan code berwaran hijau untuk warna garis

Langkah 4

Kemudaian Cari code ini


<data:post.body/>

Langkah 5

Dan copy paste code di bawah ini selepas/di bawah code(langkah 4)


<b:if cond='data:blog.pageType == "item"'><data:post.body/>
<div class='underpost'>
Ayat/Perkataan/Peringatan/Ucapan
</div>
</b:if>

Pada code berwarna merah ubah/ganti ayat yang korang suka...

save dan lihat hasilnya...

Camat mencuba...
Ranking: 5

Comments:11

18 June, 2010 12:29

err. nih yg mcm link within ke bro?

anyway check out my latest

Tutorial..(memasang katak peringatan di bawah post)

18 June, 2010 12:44

waa.. thanks for the tips ;)

18 June, 2010 13:42

waaaaaaa tenkiu koz...nnt akan dpratik kn...^_^

19 June, 2010 16:43

welcome^^,

19 June, 2010 18:29

xdapat pon?!!! sobs2

08 July, 2010 20:21

thanx encik

10 August, 2010 19:08

tak jadilah wak tutorial ni.
ada something wrong kot.

11 August, 2010 11:55

thx .
sgt usefull

31 December, 2010 17:58

Tak dapat buat lahhh.yang background tuu n border

28 January, 2011 04:24

Great ! thank you share..

Post a Comment

Komehlah dan klik G+ di atas sekali okey^^

 
Google PageRank Checker Powered by  MyPagerank.Net