Tutorial Cara Buat Widget Halaman Posting

click to zoom

Hai all...hari ini koz nak berkongsi dengan korang cara nak buat halaman posting.Fungsinya adalah untuk memudahkan para pengunjung memasuki halam-halaman berikutnya dan halaman-halaman sebelumnya.contohnya seperti halaman google di bahagian bawah:-
click to zoom

Sudah paham kegunaan widget kali ini?okey kita mulakan tutorialnya...

Langkah 1

Seperti biasa backup templet dulu kemudian Log in blog>Dashboard>Layout>Edit HTML. kemudian klik pada Expand Widget Templates.

Langkah 2

Cari code ini ]]></b:skin> dan copy code di bawah...
.showpageArea a {
text-decoration:underline;
}
.showpageNum a {
text-decoration:none;
border: 1px solid #cccccc;
margin:0 3px;
padding:3px;
}
.showpageNum a:hover {
border: 1px solid #cccccc;
background-color:#cccccc;
}
.showpagePoint {
color:#333;
text-decoration:none;
border: 1px solid #cccccc;
background: #cccccc;
margin:0 3px;
padding:3px;
}
.showpageOf {
text-decoration:none;
padding:3px;
margin: 0 3px 0 0;
}
.showpage a {
text-decoration:none;
border: 1px solid #cccccc;
padding:3px;
}
.showpage a:hover {
text-decoration:none;
}
.showpageNum a:link,.showpage a:link {
text-decoration:none;
color:#333333;
}

Kemudian paste code tersebut sebelum/di atas code ini ]]></b:skin>

Langkah 3

Kemudain cari code </body> dan copy code di bawah...

<b:if cond='data:blog.pageType != "item"'>
<script type='text/javascript'>
var pageCount=5;
var displayPageNum=5;
var upPageWord ='Previous';
var downPageWord ='Next';
</script>
<script src='http://sites.google.com/site/t4belajarblogger/js_t4belajarblogger/blogger_navpage.js' type='text/javascript'/>
</b:if>

Kemudian paste code tersebut sebelum/di atas code ini </body>

Langkah 4

Pada code berwarna merah, Korang boleh tetapkan jumlah posting yang berada di salah satu halaman.
Pada code berwarna oren, korang boleh tetapkan jumlah angka/npmbor yang hendak di pamirkan.
Pada code berwarna biru, korang boleh ubah ayat Next atau Previous pada ayat kesukaan korang


Save dan lihat hasilnya...

Camat mencuba...
Ranking: 5

Comments:20

30 June, 2010 11:02

pernah gak buat..tp sesetengah template xtimbul plak..

30 June, 2010 13:10

kenapa saya buat tak keluar navigation page tu ye??? :(

30 June, 2010 13:15

Najiahtul Syafiqah Ismail@ mungkin jumpah posting msih x mencukupi...sbgai cth blog yang baru mempunyai 5 arikel...kalau blog yang mempunyai 10 atau lebih maybe akan keluar ...

30 June, 2010 13:15

*jumlah^^,

30 June, 2010 13:20

dah jadi dah.. thank you...

30 June, 2010 14:17

awk,leh tlg saya??camne nak masukkan backgroud pilihan kita sendiri kat dalam belog??/tlg ajar cara nak wat coding nye boleh??/

30 June, 2010 15:26

banyak toturial sini :)

30 June, 2010 17:51

mari buat tutorial lain pulak! :) TQ

30 June, 2010 18:16

saje komen

panjang panjang

sebab nak tengok

ruper rasaksa

biru nih~

:d :d

06 July, 2010 12:23

cmne nk tukar wrna font?

09 July, 2010 20:02

:s Hello , wah thanks yeah ! :)

08 August, 2010 17:17

thanks..menjadi jugak saya ikut cara yg di ajar...sharing is caring...jot tgk2 atau singgah..blog saya..http://wartamuda.blogspot.com/

09 August, 2010 19:23

bagus bangget

23 December, 2010 10:13

nape saye punye xjadi??huhu

18 January, 2011 15:03

berjaya..terima kasih..

12 May, 2011 13:56

da cuba dan jadi........Thank Youuuuuuu ......saya sukakanya

04 November, 2011 17:36

dah jadi.thx

25 January, 2017 16:21

dự án chung cư vinhomes nguyễn trãi là một quần thể đô thị hiện đại chung cu vinhomes nguyen trai được trang bị nội thất tinh tế thiết kế vinhomes nguyễn trãi sang trọng vinhomes nguyen trai đẳng cấp kết hợp cùng tiện nghi vinhome nguyen trai cao cấp vinhome nguyễn trãi là điểm đến lý tưởng vincom nguyen trai đầy đủ cho người tiêu dùng vincom nguyễn trãi có bán giày nam các loại giày công sở nam đẹp nhất, giày lười nam đẹp.Công ty thiết kế nội thất hàng đầu tại hà nội, chuyên thiet ke noi that

Post a Comment

Komehlah dan klik G+ di atas sekali okey^^

 
Google PageRank Checker Powered by  MyPagerank.Net