Artwork...(Himpuanan Artwork Lama Budak Nakal) Part 2

Photobucket

Photobucket

Hai all...hari ini koz akan kongsi dengan korang artwork-artwork lama part2 pulak.Bagi sesiapa yang belum tengok part 1 punya boleh tengok kat sini:-

Artwork...(Himpuanan Artwork Lama Budak Nakal) Part 1

Artwork lama yang koz pamirkan kali ini dalam versi komik.Kira time ini baru nak belajar bab-bab komik ini,1st time katakan kalau tak silap komik ini di buat pada tahun 2005.Kekadang tu ada idea nak buat komik tapi tak tahu lak caranya,last-last koz bertanyalah dengan kawan koz bernama chayrot,dia memang pro pasal-pasal komik ini.Tak rugi rasanya kalau kita nak belajar sesuatu bende tu ,kita bertanya.Komik kat atas itulah hasil pertama yang koz buat.TIme ini rasa kagum gak,macam tak caye jek koz leh buat komik.Tapi masih ada kekurangan dan kelemahannya.Bagi yang terasa nak buat komik tapi tak tahu cara membuatnya,di sini koz sertakan tips atau langkah-langkahnya:-

1 Mestilah bende wajib kene buat story draft atau jalan cerita.
2 Menetapkan bentuk dan format komik yang hendak di hasilkan mahu pun
dalam bentuk manual atau digital.
3 Membuat thumbnails sketch/background dan memilih lokasi jalan cerita.
4 Rekacipta watak dalam komik.
5 Lepas dah buat skech barulah melukis komik dalam saiz sebenar.
6 Selepas itu warnakan komik.
7 Lepas dah warna baru masukkan dialog.

Wajib ikuti langkah-langkah seperti di atas barulah komik korang nampak teratur,nanti kalau main buat je pening lak nanti korang.MOga ilmu yang koz kongsi ini dapat membantu korang^^,...
Ranking: 5

Comments:9

05 August, 2010 13:32

rajin la koz ni...:)

05 August, 2010 13:39

Salam koz

ya rabbi...cantek, pandai koz buat..nnti ajar ler akak..ehehe


www.yanmieonline.com

05 August, 2010 17:43

Tomato Gurl's Life @ ini pun artwork 5 tahun lepas^^,

05 August, 2010 17:45

Yanmie @ biase jek kak...ini pun msih menuntut ilmu agi nik^^,Nak ajarkan boleh jek tgu kak kluar lesen nnt lh jumpe mana2 koz ajarkan ar...^^,...

05 August, 2010 18:27

wooo..cantik arr..leh buat buku ni.. :D

13 August, 2010 21:53

kah3
sengal

30 April, 2013 15:37

rambut koz tu... he he

Post a Comment

Komehlah dan klik G+ di atas sekali okey^^

 
Google PageRank Checker Powered by  MyPagerank.Net