Cara Buat Blog Sendiri


Salam semua, hari ini kozumi akan mengajar anda yang berminat untuk cara membina blog atau cara membuat blog sendiri dengan hanya mengikut step yang akan kozumi kongsikan ini.

Pertama sekali, anda mesti mempunyai akaun blogger dahulu, anda boleh mula daftar di sini http://www.blogger.com/ .

Pada paparan pertama adalah seperti di bawah, anda harus klik button "Sign up" seperti gambar dibawah.

Kemudian akan keluar paparan seperti di bawah, anda harus mengisi form yang disediakan. Selepas selesai klik "I agree to the Google Terms of Service and Privacy Policy" dan kemudian klik "Next Step".

Selepas itu akan keluar paparan seperti di bawah dan anda klik pada button "Back to Blogger".


Kemudian akan keluar paparan Confirm Your Profile seperti di bawah. Anda klik button "Create a limited Blogger profile".


Kemudian akan keluar paparan di bawah, anda isi nama paparan yang anda inginkan, nama ini akan terpapar di setiap posting dan comments di dalam blog anda nanti. Kemudian tekan button "Next Step".


Setelah klik button tadi akan keluar paparan seperti dibawah, anda klik button "New Blog".


Paparan dibawah ini merupakan permulaan anda membina sebuah blog yang anda impikan. Tetapkan Title/Tajuk blog dan Address/Alamat blog impian anda mengikut kesukaan anda. Patikan nama dan alamat blog mudah difahami dan diingati. Selepas itu klik button "Create blog!".


Tahniah! anda sudah membina blog impian anda. Ikuti tutorial berikutnya pula yang akan kozumi kongsikan kepada anda cara bagaimana untuk membuat posting dan menghias blog anda kelihatan menarik insyallah.
Ranking: 5

Comments:85

21 May, 2013 13:14

Wordpress selfhosting punya tutorial takde? Kawan gua pun nak buat blog. Tp terus guna selfhosting

21 May, 2013 13:17

@Ladfe Amir:Insyallah akan kozumi hasilkan nanti untuk part WP pula...

thanks kozumi.. mantop

21 May, 2013 13:20

wah terbaik.. harap dapat ranking no. 1 di carian google

21 May, 2013 13:23

@Datin Tyka:Amin..Amin mudah-mudahan...:P memang tengah target macam tu, harap-harap tercapai...

21 May, 2013 13:47

Aku rasa macam nak create blog blogspot plak..untuk niche lain.hehe

21 May, 2013 14:26

Pernah terfikir jugak nak buat satu blog dengan blogspot..takut nanti tak boleh nak handle pulak..apa pun, akan rujuk di sini kalau nak buat nanti..

Kak-Mah
21 May, 2013 15:06

Terima kasih atas perkongsian tuto ini, memang saya perlukan sangat-sangat untuk memulakan perniagaan online saya..

Kak-Mah
21 May, 2013 15:10

@Kak-Mah: Sudah berjaya buat blog Yes!!, terima kasih sediakan tuto simple dan amat memudahkan ini, memang mudah ikut langkahII yang admin kongsikan ini.

21 May, 2013 15:33

Bagus, berkongsi ilmu pengetahuan. :)

RinganTangan

21 May, 2013 19:22

ha, itu paling mudah.

22 May, 2013 00:14

@Kak-Mah:tahniah kak mah kerana berjaya ada blog sendiri

22 May, 2013 01:09

buat blog memang mudah semudah makan karipap mini. Kepada yg dah ada blog selamat berblogging :)

22 May, 2013 14:34

satu tips yg bagus untuk newbies cm aku

22 May, 2013 19:16

orang cakap WP lagi bagus dari blogspot...tp sampai skrang tak pernah reti lgsg guna WP, mungkin ada rakan2x WP yang boleh tnjuk ajar..

22 May, 2013 22:18

@Bahrain Ramlan:bole sahaja.. ni nanti ada kelas wordpress anjuran team Denaihati

22 May, 2013 23:14

WP sgt sesuai utk blogger....

22 May, 2013 23:16

blogspot sesuai utk budak baru belajar, agree ? hehehe

22 May, 2013 23:17

@Kak-Mah:

tahinah kak mah, semoga berjaya :)

23 May, 2013 00:19

@Amirul Faiz Abd. Razak:Sekadar perkongsian untuk rakan2 baru^^..kozumi semak tutorial yang rakan2 lain kongsikan smua versi lama, jdi kozumi perbaharui yang terkini^^

23 May, 2013 00:19

@titan: Yes harap mudah di fahami^^

23 May, 2013 00:19

@Khairul Zamri:AHak, betul 2, kene fokus ar time nak melaksanakannya..

23 May, 2013 00:20

@Carlos Santiago: Silakan berkongsi dengan rakan2 yang lain okey^^

23 May, 2013 00:20

@Bahrain Ramlan:Masing2 ada kelebihan dan kekurangan...Jangan lupa join Kelas WP anjuran DH nanti^^

23 May, 2013 00:21

@Datin Tyka: DT nanti join tak kelas ni?

23 May, 2013 00:21

@mohdazahar: Yup memang sangat sesuai^^...Wp just main ngan plugin yang sedia ada..

23 May, 2013 00:22

@mohdazahar: Tidak semestinya^^ kozumi sangat selesa mengunakan blogspot dari WP..hihi

23 May, 2013 00:23

@Kak-Mah:Sama-sama kak Mah...

23 May, 2013 00:23

@Kak-Mah:Tahniah kerana telah menghasilkan dan mewujudkan sebuah blog impian Kak Mah^^..

23 May, 2013 00:24

@Hafiz Rahim:Terbaik! free je bro..nk wat banyak mana pun xde masalah^^

23 May, 2013 00:24

@Hairul Azni:Set jadual bro, pasti boleh :P

23 May, 2013 00:35

@Budak Nakal: ingat nak join tapi mahal.. heeee

23 May, 2013 00:36

@mohdazahar:tak juga.. DT belajar blog terus masuk ke WP...

23 May, 2013 00:40

@Datin Tyka:Bape bayaran dia ya?

23 May, 2013 00:40

@Datin Tyka:Ouh jdi Blogspot x mahir lagi la ya

23 May, 2013 01:15

@Budak Nakal:junior rm150, senior rm350. ingat nak join dua dua kelas sekali.. tp tu la mahal la pulok

23 May, 2013 01:21

@Budak Nakal:tak ingat sebenarnya sebab tak biasa dengan blogspot

23 May, 2013 16:09

Blogger memang sangat memanjakan para blogger, mudah mengoperasikan dan otak atik html pun sangat mengasyikan.

23 May, 2013 19:05

terbaik bro.. ni yang ramai orang cari ni sebenarya :)

24 May, 2013 11:37

@mohdazahar: selamat datang ke dunia blog kak mah :)

24 May, 2013 15:36

blogspot kacang jer, wp paling best. skrg nie dah ramai pakai WP

25 May, 2013 08:19

Terbaik bro...thke nice share

25 May, 2013 10:23

@mohdazahar:alhamdulillah dah ramai berpindah ke wp...

25 May, 2013 15:23

tunggu pe lagi...jom pindah ke wp dekat sini http://secure.web-hosting.net.my/clients/aff.php?aff=2740

28 May, 2013 09:37

Mana-mana follower senyap blog Kozumiro yang takde lagi blog tu, ha ini peluang kornag MESTI laksanakan.

Rugi tak ikut cakap Kuzumiro ni berkaitan cara-cara nak buat blog. :)

28 May, 2013 15:36

@Asyrof Asri:sokong tu bro asyrof... blog koz ni banyak kongsi ilmu terutamanya tentang blog

28 May, 2013 23:09

Asyrof Asri : betul 3x

29 May, 2013 11:12

koz, artikel nie boleh buat ebook tutorial blogspot :)

30 May, 2013 15:50

tgk komen byk, ramai suka tutorial

31 May, 2013 10:53

@mohdazahar:betul.. ramai suka tutorial.. mungkin ramai dapat tahu boleh buat dengan blog

04 July, 2013 02:14

@◕ D Y S H A S A H H I R ◕: Tutorial yg simple je ni..

04 July, 2013 02:15

Kalau blogspot, semua org boleh buat, cari tempkate yg mantap bo...pulak.

04 July, 2013 02:15

Apapun pasti ini utk newbiz je ni...

04 July, 2013 02:16

kena guna template yg mesra SEO, lagi best. Template rekaan Kozumiro sendiri, siap dgn widgetnya.

04 July, 2013 02:18

Kalau dah biasa dg word press, jadi kekok pula nak kendalikannya.

04 July, 2013 02:18

Kalaulah saya tukar ke wordpress, pastinya jadi tak keruan buat permulaannya.

04 July, 2013 02:19

Kalau blogspot..ehtam saja leh..tiada masalah, dah tersedia semuanya.

04 July, 2013 02:21

Ada kelebihan dan kekurangan masing2. blogspot atau wordpress...org kata bila guna wordpress...tak akan bertukar ke blogspot kembali.

04 July, 2013 02:22

Taip kenapa Kozumiro tak guna worspress. Kalu guna wordpress lagi power dgn kemahiran yg bro..ada.

04 July, 2013 02:24

Banyak lagi kena belajar utk mahir dlm segala segi.

04 July, 2013 02:25

Banyakkan lagi tutorial..kongsi pengalam bro utk dikongsi.

04 July, 2013 02:26

Kongsi pada perkara yg baik, dpt pahala lagi.

04 July, 2013 02:27

Dgn buat tutorial...pastinya trafik akan lebih tinggi, sbb ramai yg akan ikuti.

04 July, 2013 02:28

Semoga terus maju jaya buat Kozumiro...Insya Allah...

04 July, 2013 02:30

@Datin Tyka: Dgn adanya blog, boleh buat jualan di blog, promosi produk dan segala macam lagi.

04 July, 2013 02:30

Setiap org perlu ada blog.

04 July, 2013 02:31

Dgn adanya blog, segalanya boleh buat...

04 July, 2013 02:32

Kalau utk kebaikan, jadi baiklah ada blog ini, tapi kalau utk kejahatan baik lupakan saja.

04 July, 2013 02:33

Mana-mana newbiz..baik utk anda ikuti step cara bina blog sendiri...lama kelamaan anda kan pandai nanti. Belajar sdikit demi sedikit.

04 July, 2013 02:34

Semu yg ada blog, mereka pun dulu tak pandai jugak...

04 July, 2013 02:34

Lama2 ia akan pandai dgn sendiri...itupun jika rajin mencari maklumat..

04 July, 2013 02:35

Blogwalking..jln terbaik utk mencari info dan tip.

04 July, 2013 02:37

Menjaci idea dan sumber dan bertanya rakan2 yg lebih pengalaman.

04 July, 2013 02:39

Banyak bertanya adalah langkah terbaik utk lebih pandai.

04 July, 2013 02:40

Nak sesuatu ilmu kena byk belajar.

04 July, 2013 02:40

Ilmu ni kalau tak dicari ia takkan dpt.

04 July, 2013 02:42

Saya dulu pu tak cari2. masih barukan. nak rujuk di mana? pastinya cari dari blog yg otai.

10 September, 2013 15:51

ye sy dh ade blog sendiri thanks sgt <3

12 September, 2013 00:15

terima kasih sesangat! sangat di hargai >_<

02 October, 2013 16:38

terima kasihhhh sangatttttt... saya dah berjaya buat blog saya sendirii.
semoga tuan sentiasa dirahmatiNYA. :)

16 December, 2013 15:18

Thenx bnyak2..

Post a Comment

Komehlah dan klik G+ di atas sekali okey^^

 
Google PageRank Checker Powered by  MyPagerank.Net