Uish, Jiran Yang Macam Tu Pun Ada Jugak Ek?

Jiran sebelah-menyebelah. 

Hee, bila tengok luahan koz pasal jiran dia, terasa macam geram pulak dengan jiran yang macam tu. Ade jugak ek jiran yang berani nak main ugut-ugut tu semua? Macam budak-budak belum mumaiyiz je. 


Sebenarnya kes yang melibatkan jiran yang macam ni terus mengingatkan aku tentang sebuah hadis yang aku terjumpa hari tu yang berbunyi :


Dari Abdullah bin ‘Amr r.a : Rasulullah saw bersabda, “Sebaik-baik teman di sisi Allah adalah orang yang paling baik di antara mereka terhadap temannya. Dan sebaik-baik jiran di sisi Allah adalah orang yang paling baik di antara mereka terhadap jirannya.” 
-Riwayat At-Tirmidzi, Ahmad, Darimi dan Hakim



Tengok ! Betapa bernilainya ukhwah sesama jiran tu di mata Allah. Takkan kita tak terasa something bila kita buat jahat kat jiran sendiri? Okay, kalau tak rasa yang tu, cuba dalami ayat al-Quran ni pulak :



"Sembahlah Allah dan janganlah kamu mempersekutukan-Nya dengan sesuatupun. Dan berbuat baiklah kepada dua orang ibu-bapa, karib-kerabat, anak-anak yatim, orang-orang miskin, tetangga yang dekat dan tetangga yang jauh, dan teman sejawat, ibnu sabil dan hamba sahayamu. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang-orang yang sombong dan membangga-banggakan diri."
Surah An-Nisaa' (4: 36)



Hm, tetiba aku rasa macam cuak pulak nak berumahtangga nanti sebab bila dah kawen, mesti nak cari rumah untuk suami isteri kan? Lepas tu, tah macam mana lah rumah dan sekelilingnya nanti. Paling penting, macam manalah rupa dan perangai jiran aku nanti ek? Mudah-mudahan aku dan bakal suami nanti akan berjiran dengan orang yang baik-baik dengan izin-Nya. Amin ~ . Tapi, untuk peringatan kita semua dan aku juga, kalau kita nak harap jiran yang baik, kita terlebih dahulu kenalah ubah diri kita ke arah yang baik. Kan?



Aku doakan supaya koz dan jirannya tu akan berdamai secepat yang mungkin. Jangan kerana benda yang remeh, habis rosak pahala-pahala simpanan untuk bekalan akhirat nanti. Nauzubillah.




Sepatah kata Iman Hayfa :

Ish, aku busy lah lately. Tak sempat pulak nak tolong koz untuk updatekan pape untuk beberapa hari sebelum ni. Alhamdulillah, kali ni ada kesempatan yang Allah nak berikan. Oleh itu, dengan kesempatan yang ada ni, aku nak jemputlah korang semua untuk singgah ke blog aku yang baru di'touch-up' kelmarin. Hehe. Bagilah pandangan korang sekali berkenaan dengan blog aku tu ea? Mekaseh ! :) ---> Blog Iman Hayfa














Ranking: 5

Comments:7

05 April, 2013 21:56

Ngeh...mudah-mudahan terbuka pintu hati jiran koz tu..kami sekeluarga mmg xde masalah dalam setiap perhubungan sesama jiran, jiran lagi sebelah rumah cina, mereka amat rapat dengan keluarga kami sbb mereka memahami erti hidup berjiran...

05 April, 2013 23:05

Sy tak perlu risau sgt sbb jiran smua jauh2. Tapi dlu dduk kampung, rapat sgt dgn jiran2. rindu moment2 exchange lauk pauk, smbang petg2..mcm2 lgilh.

06 April, 2013 05:56

Er... patut laa pelik.. orang lain yang update kn blog ni rupanya -_- hahah

08 April, 2013 07:37

mudah2an diberikan jiran yang memahami jiran yang lain

09 April, 2013 04:59

susah juga. kalau nak beli rumah baru kena juga tengok2 kawasan kejiranan tu macam mana.

14 April, 2013 15:02

jiran DT pon ada perangai macam tu...
kalau sesiapa buat kenduri kahwin dia tak bagi pasang speaker kuat2.. nanti dia saman... ntah pape kan..

20 April, 2013 22:26

kalo jiran ko baca blog nie....apa dia akan kata? hehe

Post a Comment

Komehlah dan klik G+ di atas sekali okey^^

 
Google PageRank Checker Powered by  MyPagerank.Net