854 juta penduduk dunia masih kebuluran


MAKANAN semakin berkurangan. Inilah hakikat yang sudah terbentang di depan mata biarpun laporan mengenainya ditenggelamkan pelbagai paparan krisis politik dan kemelut bencana alam yang berlaku saban hari.

Tidak keterlaluan jika dikatakan impak pemanasan global lebih mendapat perhatian meluas sebahagian besar penduduk dunia, berbanding kekurangan makanan yang kian meruncing seperti dinyatakan laporan agensi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB), baru-baru ini. 

Laporan yang berupa amaran langsung, mengaitkan perkembangan membimbangkan itu dengan pertambahan penduduk yang meningkat 3 bilion orang kepada 9.5 bilion orang dalam masa 50 tahun. Malangnya, ia tidak seimbang dengan hakikat sumber makanan yang semakin hari kian susut. 

Pertubuhan Makanan dan Pertanian PBB (FAO) baru-baru ini mendakwa, 30 peratus ternakan semakin pupus dan 75 peratus hasil pertanian kepelbagaian genetik pula sudah lenyap. 

Tidak cukup dengan itu, keluasan tanah bagi setiap orang pula semakin susut iaitu daripada 0.38 hektar pada 1970 kepada 0.23 hektar pada 2000 dan cuma 0.15 hektar pada 2050. 

Laporan Program Alam Sekitar PBB pula mendedahkan sumber air, daratan, tumbuhan, haiwan dan ikan semuanya semakin susut. 

Ini diburukkan lagi dengan hakikat didedahkan Program Makanan Sedunia (WFP) yang menyatakan 57 negara termasuk 29 di Afrika, 19 di Asia dan 9 di Amerika Latin, dilanda banjir buruk yang menjejaskan sumber makanan, selain masalah kemarau dan bahang panas di Asia, Eropah, China, Sudan, Mozambique dan Uruguay.Tidak hairanlah perkembangan yang membimbangkan itu menyebabkan FAO sudah memberikan amarannya sebagai dinyatakan Ketua Pengarahnya, Jacque Diouf kepada akhbar Telegraph, baru-baru ini. 

"Jika anda menggabungkan peningkatan harga minyak dan harga makanan dunia, anda sebenarnya bakal menyaksikan elemen krisis sosial yang teruk pada masa depan." 

Kenyataan oleh peneraju FAO yang bertanggungjawab memantau keperluan makanan sebagai 'nadi' manusia itu sememangnya amat menakutkan. 

Lebih membimbangkan, kita sebenarnya tidak perlu menunggu sehingga 50 tahun untuk melihat kesan kekurangan makanan yang sebenarnya sudah pun ketara dan mencecah tahap krisis ini. 

Buktinya, masalah kekurangan makanan sebegitu ketara di Caracas, Venezuela sehingga terpaksa dicatu. Rusuhan berebutkan makanan di Benggala Barat, Mexico serta di kalangan mangsa ribut Sidr, Bangladesh yang kelaparan juga bukan isu kecil. 

Malah, amaran kelaparan sudah pun dilontarkan di kalangan penduduk Jamaica, Nepal, Filipina dan benua kecil Afrika. 

"Ada 854 juta penduduk dunia yang kelaparan dan bilangan itu bertambah 4 juta orang, setiap tahun. Kami berdepan masalah kekurangan bekalan makanan yang paling teruk dalam sejarah. Bagi penduduk miskin, jangkauan mereka untuk mendapatkan makanan kian jauh," tegas Pengarah Program Makanan Sedunia (WFP), Josette Sheeran. 

Kenyataannya disokong tindakan kerajaan beberapa negara yang terpaksa mengawal kos pengeluaran roti, jagung serta produk tenusu lain. 

Namun, usaha itu diburukkan lagi dengan harga kebanyakan makanan utama dunia meningkat mendadak dan mencetuskan pula inflasi makanan sebanyak 18 peratus di China, Indonesia dan Pakistan (13 peratus) 10 peratus atau lebih di Amerika Latin, Russia dan India. 

Harga gandum pula meningkat dua kali ganda, jagung meningkat 50 peratus berbanding setahun lalu dan beras – makanan ruji sebahagian besar penduduk Asia, terbukti mahal lebih 20 peratus. 

Peningkatan harga makanan itu dikatakan berpunca daripada kenaikan harga minyak yang terus ketara. Pada masa sama, petani Amerika pula bertindak menukar daripada penanaman bijirin kepada tanaman biofuel. Tidak kurang juga ancaman cuaca ekstrem dan permintaan besar daripada negara berpenduduk ramai dunia, India dan China. 

Di Venezuela, kekurangan daging, susu dan ayam juga semakin mencengkam. 

Apakah pula tindakan yang diambil bagi mengatasi masalah itu? Ada yang bertindak sendiri, termasuk melancarkan boikot seperti di Argentina apabila penduduknya memulaukan tomato yang dikatakan jauh lebih mahal daripada daging.

Di Itali, rakyatnya mengadakan kempen sehari 'Boikot Pasta' sebagai membantah kenaikan harga makanan berkenaan. 

Di Jerman, ahli politik berhaluan kirinya menggesa kerajaan meningkatkan faedah kebajikan bagi membolehkan rakyatnya berdepan peningkatan harga barangan. 

Inilah bahan bukti masalah kekurangan makanan yang kian meruncing ini. Silap besar jika ada yang beranggapan kekurangan makanan hanya bersifat sementara dan setempat semata-mata. 

Ia juga bukan setakat membabitkan keperluan mengisi perut, tetapi harganya yang meningkat dan kekurangannya boleh mencetuskan ketidakstabilan politik. 

Pendek kata, sesebuah negara itu boleh huru hara jadinya jika rakyatnya sukar mendapat makanan, apalagi selepas menikmati 'zaman mewah' selama ini dengan kebanjiran makanan tempatan mahu pun yang diimport. 

Zaman mewah makanan yang menyebabkan ramai menutup mata memikirkan makanan pilihan hati atau menggunakan jari mendail khidmat penghantaran makanan ke depan pintu rumah. Bayangkan keadaannya apabila dunia kekurangan beras yang menghasilkan nasi; gandum bagi pembuatan roti, pasta, piza dan roti canai serta gula? 

Atau ternakan seperti ayam, itik, lembu, kambing dan ikan yang pupus akibat ancaman penyakit, pencemaran dan ketiadaan tanah untuk diternak. Pasti sukar bukan? Bukan setakat membayangkannya, berdepan dengan hakikatnya juga sukar, apa lagi ia membabitkan kelangsungan atau survival' spesies manusia sendiri. 

Persoalannya, apakah penduduk dunia sedia menghadapi zaman kesusutan makanan ini? Apakah alternatif yang kita ada? Setakat menyimpan makanan utama hanya bersifat sementara dan bertumpu kepada individu dan keluarga semata-mata. 

Pakar pula melontarkan pelbagai senario bagi menseimbangkan bekalan makanan bagi tempoh mendatang. Ini termasuk memastikan pasaran secara automatik segera bertindak mengatasi kekurangan makanan, kerana harga yang tinggi pasti menggalakkan lebih ramai orang mengutamakan usaha pertanian. 

Tidak kurang juga harapan menyaksikan penghasilan biji benih dan teknologi baru yang membolehkan tanaman lebih tahan atau kebal penyakit dan perubahan cuaca ekstrem. 

Pakar sebelum ini berkata, jika ramai yang memilih untuk mengurangkan amalan memakan daging, lebih banyak lagi tanah pertanian bagi tujuan pemakanan manusia dan bukannya haiwan, dapat diwujudkan. 

Selain itu, usaha perancangan keluarga juga dapat mengurangkan tekanan ke atas permintaan di pasaran makanan dunia. Golongan penting seperti nelayan juga harus dididik untuk mengutamakan kepentingan alam sekitar daripada keuntungan semata-mata. Ikan yang kecil harus dilepaskan semula bagi memastikan sumber makanan penting itu terus wujud. 

Paling penting, manusia sendiri - daripada pelbagai peringkat dan di ceruk mana dunia sekali pun harus dididik untuk menghargai makanan dan mengelak pembaziran. Mereka juga harus didedahkan dengan kepentingan menanam sendiri sayuran di tepi rumah yang sekali gus membuktikan sikap menghargai makanan. 

Jika manusia terus leka, pepatah tepuk dada tanya selera sukar lagi dipraktikkan apabila makanan sudah pun terhad sehingga mengancam kelangsungan manusia.

Ranking: 5

Comments:2

Post a Comment

Komehlah dan klik G+ di atas sekali okey^^

 
Google PageRank Checker Powered by  MyPagerank.Net