Waspada Penipuan di Facebook

Penipuan di Facebook
Salam, kepada rakan-rakan blogger yang lain di harap anda berhati-hati dengan penipuan di facebook yang semakin berleluasa dalam tawaran service design dari sesetengah pihak.

Semalam kozumi menerima mesej dari rakan kozumi yang bertanya akan promosi yang kozumi sebarkan di ruangan facebook melalui seseorang yang tidak kozumi kenali. Terkejut juga bila mendengarnya sebab dalam bulan ini kozumi belum lagi mulakan menyebarkan apa-apa promosi. 

Apabila mengunjungi profile facebook dia yang kozumi tidak kenali, kozumi agak terkejut jugak bila melihat paparan design banner promosi milik kozumi terpapar di dalam profilenya. Pada banner terbabit telah diedit pada beberapa bahagian bagi mengubah tagline, akan tetapi watermark kozumi masih lagi terpapar di situ dan juga paparan beberapa design Facebook Cover Customer kozumi.
Waspada Penipuan di Facebook
klik untuk paparan besar
"Kalau anda designer sebenar, kenapa tidak menghasilkan design banner sendiri untuk tujuan promosi itu?"
please bersiap profesional...Design Banner itu adalah milik Service Tempahan Design.

Anda kene beringat ada sesetengah pihak yang menawarkan service design harga pada kadar yang terendah yang mungkin akan menarik minat anda serta beberapa orang untuk mendapatkan service mereka tersebut.

Apa yang akan terjadi kemungkinan anda harus membuat pembayaran dahulu mengikut jenis service design dan barulah design anda akan di disiapkan(isyallah mungkin tak siap sampai bila-bila).

Jadi di sini kozumi cadangkan kepada rakan-rakan blogger sekalian setiasalah berwaspada dan kalau boleh dapatkan service design dari orang yang anda kenal atau orang yang tawarkan itu memang sudah terkenal.

Mencegah dahulu lebih baik dari meroyan dahulu...sekian.
Ranking: 5

Comments:54

14 June, 2013 12:43

sakitnya hati kalau jadi cenggini kan,,, haissyyyy

14 June, 2013 18:50

ada sebelum ni pernah terlihat, tapi lupa di mana. Perkara begini kena berhati-hati.

14 June, 2013 18:51

Orang akan guna apa saja aktiviti yang senang untuk mencari keuntungan yang lebih dgn cara begitu.

14 June, 2013 18:52

Ini akan menjejas periuk nasi saudara ni. Kena ambil tindakan susulan.

14 June, 2013 18:53

Apalah punya sipencuri ni...perkara begini dia sanggup lakukan..cara yang tidak profesional.

14 June, 2013 18:55

Apapun ...sedikit sebanyak kita tahu aktiviti mereka salah..dan perlu mencari pihak yang melakukannya.

14 June, 2013 20:20

macam macam la sekarang ni.. semua nak dapat duit short cut je.. aduyaii

14 June, 2013 21:17

siapakah beliau??

14 June, 2013 21:17

perggghh..slamber je orang macam tue.

14 June, 2013 21:18

@muja: Memang sakit hati...sbb menggunakan nama service koz sebagai modal tarik pelanggan :(

14 June, 2013 21:19

@sensasi2020:Memang perlu berhati2 tuk memilih medium untuk membuat sebarang pebelian maupun tempahan...

14 June, 2013 21:19

der bila nk design header ak?

14 June, 2013 21:20

@Datin Tyka: Itu pasallah DT...sesuka hati je guna Nama Service kozumi..

14 June, 2013 21:20

@Syukri Tahir: Masih lagi dalam pemerhatian sbb dia x balas PM kozumi di fb...

14 June, 2013 21:21

@fyna:Tau takper...suka suki menggunakan banner promosi kozumi tanpa kebenaran..

14 June, 2013 21:36

@Khairul Zamri: Amboi...ada buat tempahan x ni? hihi

15 June, 2013 11:42

ada juga yang wat macam ni. gila la.

17 June, 2013 10:28

koz patut buat aduan,sila rujuk dengan kementerian komunikasi dan multimedia malaysia dulu untuk tindakan selanjutnya. mau pun lapor kepada polis gak , negara kita dah ada akta perlindungan data peribadi 2010. maka koz boleh saman diaorg copy hasil kerja kozumi tanpa mohon kebenaran.

terima kasih. harap2 maklumat sy berguna :P

18 June, 2013 22:55

mmg tak patut...rasanya makhluk ni sengaja guna utk tarik perhatian pelanggan....

hampeh punya manusia...

pepun, sabor yer bro koz...rezeki ttp milik Allah...moga2 makhkluk Allah ni sedor...ameen :P

19 June, 2013 14:22

aku setuju dengan pendapat mohdzahar

20 June, 2013 20:52

tq boni kacak

26 June, 2013 03:30

Orang bila dah nak menipu, di mana saja mereka boleh dilakukan.

26 June, 2013 03:31

Mereka boleh lakukan di mana saja dan bila2 masa.

26 June, 2013 03:32

Penipuan buakn hanya di Facebook saja, di mana2 pun ada.

26 June, 2013 03:33

Kita kena harus berwaspada selalu.

26 June, 2013 03:47

Beringat sebelum kena, bila dah kena menyesal tak sudah.

26 June, 2013 03:49

Bila dah kena, nak ambil duit balik aduhai pasti tak dapat. Mereka hilang entah ke mana.

26 June, 2013 03:52

Perlu dilaporkan segera jika tertipu, pihak berkuasakan ada. Biar mereka ambil tindakan terhadap penipu ni.

30 June, 2013 17:22

@sensasi2020:pihak berkuasa pon buat kerja lambat. tengok seperti jiwang.org...

30 June, 2013 17:22

@sensasi2020:itu confirm pnye.. deactive fb la ape la

30 June, 2013 17:24

@sensasi2020:mesti tengah menyesal ni

30 June, 2013 17:24

@sensasi2020:memang kena sentiasa ingat mengingati

30 June, 2013 17:46

@sensasi2020:di blog. di tempat kerja pon boleh sebenarnya

30 June, 2013 17:47

@sensasi2020:untuk kaya diri sendiri sahaja.. nauzubillah

30 June, 2013 17:47

@sensasi2020:tepat sekali.. dimana mana boleh berlaku

30 June, 2013 17:47

@mohdazahar:ecehhwahh

30 June, 2013 17:48

@Budak Nakal:siapa state nama koz lagi kan.. sian koz

30 June, 2013 17:48

@Khairul Zamri:belanja DT sekali.. heeeee

30 June, 2013 18:29

Penipuan di FB amat sukar utk dibendung.

30 June, 2013 18:30

Sering berlaku kepada mana2 blogger. Ada pelbagai mereka tipu.

30 June, 2013 18:31

Kadang2 tu produk yang diiklankan tidak sama dengan barangan yg dihantar.

30 June, 2013 18:32

Tiada kauliti langsung, malahan amat etrik sekali.

30 June, 2013 18:33

Kalau dilapor pada SKMM baru padan muka mereka.

30 June, 2013 18:34

Ambil tindakan seberat2nya,baut pengajaran kepada org lain.

30 June, 2013 18:35

Minta jasa baik yg buat tu, tak usahlah buat lagi, tiada faedahnya.

30 June, 2013 18:36

Kerja jahat ni lamat laun org dapat kesan juga, silap haribulan kena saman lagi.

30 June, 2013 18:37

Insaflah wahai perilaku mu itu, tiada gunanya.

30 June, 2013 18:39

Jangan buat perkara tak senonoh ni, banyak keburukan drp kebaikan.

30 June, 2013 19:26

@sensasi2020: kalau bole jangan la buat yang keburukan itu

30 June, 2013 19:26

@sensasi2020:insyaAllah merekan akan insaf suatu hari nnt

30 June, 2013 19:26

@sensasi2020:orang kita memang suka buat kerja tak berfaedah

30 June, 2013 19:27

@sensasi2020:biar mereka kena saman

30 June, 2013 19:27

@sensasi2020:betul tp bila ada kena ugutan, tiba tiba ada isu politik pula

30 June, 2013 19:27

@sensasi2020:memang tiada kualiti langsung

Post a Comment

Komehlah dan klik G+ di atas sekali okey^^

 
Google PageRank Checker Powered by  MyPagerank.Net