Cara-cara menambahkan berat badan.Tips dan Cara Sehat Meningkatkan Berat Badan Alami

Untuk memiliki berat badan yang ideal di idamkan setiap orang. Akan tetapi cara kawal berat badan yang kini banyak terdapat di internet juga kadangkala malas hendak dilakukan sehingga berat badan yang tidak ideal (kurus) dialami oleh ramai orang.


Bagaimana perkara ini berlaku? Sebenarnya, penyebab utama berat badan terjadi kerana pola makan yang kurang baik dan juga berpengaruh kepada unsur genetika badan kita sendiri. Badan yang kurus kerana kekurangan berat badan akan membuat terasa hilang keyakinan diri dan diri di pandang serong.


Jadi di sini ada beberapa Cara untuk Meningkatkan berat badan :

1. Amalkan permakanan Sihat
Jika anda ingin menambah berat badan, tidak semestinya kita harus makan berlebihan. Cukup sekadar memakan buah-buahan seperti apel, sayuran dan susu yang memiliki kandungan lemak yang lebih besar.

2. Menambah Kalori dalam badan
Penambahan kalori dalam badan akan meningkatkan penambahan berat badan seseorang. Antara makanan yang memiliki kandungan kalori adalah seperti kacangan, keju, roti gandum, puding coklat, aiskrim, mentega dan kuih muih.

3. Sentiasa bersukan
Bersukan adalah salah satu cara bagi mengurangkan brat badan tetapi ada juga sukan yang akan menambah berat badan anda seperti sukan angkat berat. Selepas anda melakukkan senaman angkat berat, nafsu makan anda akan bertambah, dan ini akan membuat anda terasa lapar.

4. Jangan minum semasa makanan.
Kebiasaannya,ramai yang makan sambil minum air, yang terbaik selepas abis makan baru minum air.

5. Bersarapan setelah sejam anda bangun pagi kerana masa ini anda akan terasa lapar dan nafsu untuk makan pun bertambah.

6. Makanan Permakanan Nutrisi
Beberapa makanan yang kaya dengan nutrisi adalah seperti roti, sereal, pasta buah, sayuran dan kacang. Dan sekarang ini banyak produk yang menawarkan permakanan canggih yang dapat memberi zat dan nutrisi pada badan anda.


Faktor Penyebab kurang Menambah Berat Badan

1. Faktor Metabolisme
Setiap orang memiliki nafsu makan yang berbeza-beza. Ada yang nafsu makan tinggi dan rendah. Hal ini dipengaruhi oleh hormon pertumbuhan yang dinamakan Human Growth Hormone.

2. Nutrisi yang tidak seimbang
Perkara ini adalah faktor penting juga dalam proses menambah berat badan. Jika tubuh anda ternyata tidak memiliki jumlah nutrisi yang seimbang maka anda akan sukar menambah berat badan anda.

3. Gangguan Kesehatan
Jika anda memiliki penyakit Graves atau hipertiroidism akan membuat penurunan berat badan walaupun memiliki nafsu makan yang tinggi. Penyakit paru-paru kronis juga memiliki kontribusi yang cukup besar menjadi penghalang anda meningkatkan berat badan.


4. Peningkatan berat badan akan berlaku jika badan anda di beri nutrisi dan zat yang lengkap.

Saya syorkan pada anda, cuba mengambil minuman Nutrisi ini. Kerana minuman ini:

1) Mempunyai minuman pencuci usus:

 • Membersihkan sistem penghadaman seperti usus
 • Menenangkan dan melegakan kesenakan perut
 • Meningkatkan penyerapan nutrien
 • Menyokong imuniti dan antioksidan

2) Mempunyai minuman pemberi tenaga:


 • Campuran Herba Botanicals (ABCDE)
 • Mengandungi 20 nutrien, antioksidan, asid folik, kalsium dan zat besi
 • Menyokong sistem imun dan meningkatkan kesihatan tulang, kulit dan rambut
 • Meningkatkan tenaga dan mempercepatkan pembakaran kalori dan lemak
 • Mengurangkan selera makan dan menjalankan detoksifikasi secara semulajadi

3) Mempunyai permakanan yang canggih:


 • Merupakan makanan seimbang yang mengandungi 55 nutrien, 18 asid amino, karbohidrat, protein, lemak sayuran, Vitamin, Mineral dan serat dan herba.
 • Protein dan serat untuk menyokong pengurusan badan dengan memberikan khasiat, rasa kenyang dan tenaga kepada tubuh badan.
 • Amat sesuai untuk ibu-ibu hamil terutama selepas bersalin,/pantang untuk membantu mengurangkan masalah kesihatan dan penghadaman, juga sesuai untuk bayi, orang dewasa.

Maklumat lanjut tentang minuman ini anda boleh ke sini. Atau hubungi saya di 0166302700(hasrul).


Ranking: 5

Comments:7

02 September, 2012 00:56

baguih tip nie.. sesuai utk saya.. bdan memang susah nak naik.. satu lagi tip, jangan lupa makan nasi sebelum tido.. amalkan selama sebulan, naik la sikit berat badan..hik3

02 September, 2012 01:30

Maisarah Azmi @ a,ah memang betul, tapi bagi koz cara terbaik dgn ambil hidangan nutrisi, mmg luar biasa, pas ambil pun rasa kenyang.

18 December, 2012 19:52

Salam product ni beraper rm

Post a Comment

Komehlah dan klik G+ di atas sekali okey^^

 
Google PageRank Checker Powered by MyPagerank.Net