Tutorial Cara Buat Widget Copy Artikel Untuk Mendapat Backlink

ImageShack, free image hosting, free video hosting, image hosting, video hosting, photo image hosting site, video hosting site

Hai all...hari ini koz akan ajar korang cara untuk memudahkan pengunjung blog anda untuk mengopy artikel yang berada dalam blog korang.Cara ini bukan sahaja memudahkan untuk para pengunjung,tetapi juga ia dapat menambah bilangan backlink ke blog korang.Seperti sedia maklum Backlink adalah link web atau blog yang disimpan di website orang lain.Backlink adalah bende yang paling penting kapada Google iaitu sebagai mesin pencari terbesar di dunia. Jumlah backlink merupakan salah satu senjata utama kepada pemilik web atau blog kerana manfaat yang akan di perolehi apabila memiliki backlink yang banyak dapat menetapkan web atau blog berada pada 20 link web atau blog yang terbaik semasa search engine di lakukan.Semakin banyak web atau blog dibuka pengunjung di dalam search engine google semakin cepat web atau blog tersebut mendapat peningkatan pada pagerank.Backlink juga dapat di lakukan dengan cara berkongsi link antara satu sama lain di dalam dunia web atau blog sebagai contoh perkongsian dengan cara "exchange Link".Dengan cara ini proses backlink akan berlaku dengan cepat dan ini akan memudahkan link web atau blog di kesan dalam proses search engin apabila di lakukan.

Sebagai contoh korang oleh lihat hasilnya di bawah artikel ini.Langkah-langkah untuk membuatnya seperti berikut:-

Langkah 1

Seperti biasa backup templet dulu kemudian Log in blog>Dashboard>Layout>Edit HTML. kemudian klik pada Expand Widget Templates.

Langkah 2

Dengan menggunakan keyboard tekan button Ctrl+F untuk membuka ruangan Find dan cari code ini

<data:post.body/>

Langkah 3

Kemudian copy dan paste code di bawah tepat-tepat di bawah code <data:post.body/>

<div style='text-align: center;'>
<b:if cond='data:blog.pageType == &quot;item&quot;'>
<br/> <br/>
Sila copy artikel ini,
untuk mendapat backlink ke blog ini
<form action='http://www.blogger.com/blog-this.g' method='post' target='_blank'>
<textarea cols='45' name='t' onclick='select()' readonly='readonly' rows='5'>
<data:post.body/> <br/> Sumber:
<a expr:href='data:post.url'>
<data:blog.title/>
</a>
</textarea> <br/>
<input expr:value='data:post.url' name='u' type='hidden'/>
<input expr:value='data:post.title' name='n' type='hidden'/>
<input type='submit' value='Blog This!'/>
</form>
</b:if>
</div>

Pada code berwarna merah korang boleh tukar kepada ayat yang korang suka.

Save dan lihat hasilnya...

Camat mencuba...
Ranking: 5

Comments:12

08 September, 2010 14:06

thanks koz. da lama cari untuk cara ni

08 September, 2010 14:57

x paham lah mcm mana adeh

08 September, 2010 15:05

FareedSairi @ WelCoMe^^,...

08 September, 2010 15:06

kata kila @ apa yang kila tak paham???

08 September, 2010 16:57

urmm,x ade pown coding tu..mcm mane,ye?

09 September, 2010 00:41

waaah..mcm nie pon ade yea..

09 September, 2010 06:01

Salam...
hya dak nakal..ngeee
pose x ni? ^_^
bubu nk wt request skit psal
tuto mcam mne nk wt msgbox
if ade owg nk copy pape kt blog kte...
hope dpt m'bantu..tq.

11 September, 2010 15:20

Hmm, apa sebenarnya fungsi ni ?? xpaham laa ...

26 November, 2010 18:59

thnkx !
:l:

04 December, 2010 09:36

thanks!

16 December, 2010 16:23

macam best plak nak try la.hehe

16 January, 2011 12:47

nice...

Post a Comment

Komehlah dan klik G+ di atas sekali okey^^

 
Google PageRank Checker Powered by  MyPagerank.Net