Tutorial Cara Buat Spoiler Di Blog Versi 2


Hai all...hari ini koz akan ajar korang cara membuat spoiler versi kedua dari koz...sebelum ini koz ada ajarkan cara membuat spoiler versi pertama...korang boleh lihat di SINI...Perbezaan versi kedua ini adalah ia kelihatan lebih kemas dan teratur...
Spoiler adalah gabungan kode HTML dan javascript yang bertujuan untuk menyimpan atau menyembunyikan widget blog , kumpulan teks , isi posting dan lain-lain...spoiler juga bertujuan untuk mempercepat loading pada posting blog dan cara membuatnya cukup senang...contohnya korang boleh lihat di bawah

copy paste kode ini:

Tutorial Cara Buat Spoiler Di Blog



Apa macam...okey tak? kalau berminat nak cuba buat korang bolehlah copy code di bawah dan paste di bahagian HTML code...code ini boleh digunakan di bahagian sidebar,posting dan javascript...


<div style="margin: 5px 20px 20px;"> <div class="smallfont" style="margin-bottom: 2px;"> <b>copy paste </b> <i>kode ini</i>: <input onclick="if (this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName('div')[1].getElementsByTagName('div')[0].style.display != '') { this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName('div')[1].getElementsByTagName('div')[0].style.display = ''; this.innerText = ''; this.value = 'Hide'; } else { this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName('div')[1].getElementsByTagName('div')[0].style.display = 'none'; this.innerText = ''; this.value = 'Show'; }" style="font-size: 10px; margin: 0px; padding: 0px; width: 60px;" type="button" value="Show" /></div> <div class="alt2" style="border: 1px inset; margin: 0px; padding: 6px;"> <div style="display: none;">

isi teks/gambar / kode html 

</div> </div> </div>
Ada sedikit perubahan harus dilakukan pada code berwarna merah,korang boleh menggantikannya mengikut ayat yang korang suka dan pada code berwarna biru korang boleh meletakkan teks,gambar atau code html di ruangan berkenaan...

Selamat mencuba...
Ranking: 5

Comments:7

03 August, 2011 13:56

awak, thanks ea, ain banyak amik tutorial kt sini. ada satu tutorial yang awk bt tu, ain amik sebagai entri. tapi ada letak link blog awk sebagai sumber. thanks ea. :)
blog ni memang best n cumel!!

06 August, 2011 19:28

Salam ramadhan Koz, ape kabo? semoga sihat selalu. Nak bgtau Koz, den nak minta izin untuk kongsikan tutorial koz dalam bloglarian ye. ni alamat dia http://www.bloglarian.com/p/tutorial-bloglarian.html

08 August, 2011 10:06

@Miss Are-In Rafaaeellxpe ...koz izinkan^^...ilmu harus lah di kongsikan^ ^....

08 August, 2011 10:07

@FareedSairi
salam ramadhan juga...
alhamdulillah sihat jek ni^ ^...
oh ok boleh sahaja^ ^

09 August, 2011 14:44

tak faham la koz kegunaan spoiler tue... :i:

09 August, 2011 14:47

@far_eastcuba lihat cth kat atas tu...ada button yg tertulis "show"...try klik tu^^

24 August, 2011 21:39

mf..camane nk wat ni..tak phm..

Post a Comment

Komehlah dan klik G+ di atas sekali okey^^

 
Google PageRank Checker Powered by  MyPagerank.Net