Tutorial Cara Lancarkan/Ringankan Page Blog Dengan jQuery Lazy

18 comments

ImageShack, free image hosting, free video hosting, image hosting, video hosting, photo image hosting site, video hosting site

Hai all...Hari ini koz nak kongsi ilmu baru dengan korang,terutama pada blog sesiapa yang mengalami masalah loading yang agak lama untuk membuka blog.Cara mengatasinya adalah dengan mengunakan plugin jquery.Apa kegunaan plugin ini?Kegunaan plugin jquery adalah untuk mengatasi masalah loading pada blog yang mempunyai gambar/picture yang banyak atau beraiz besar.Dengan mengunakan plugin jquery ini,jika di scroll.Gambar-gambar yang akan di pamirkan akan mengalami proses loading tanpa menganggu loading page blog anda.Maksudnya page blog anda akan loading secara lancar dengan loading gambar menyusur selepas itu.Sebagai contoh anda boleh lihat pada blog koz ini...Setiap gambar akan menjadi kelabu dahulu and selepas page di buka barulah gambar terpapar satu persatu.Ingin cuba membuatnya?Senang sahaja,ikuti lagkah-langkah di bawah:-

Langkah 1

Layout>Page Elements>Add a Gadget>HTML/Javascript

Langkah 2

Kosongkan pada tajuk widget dan kemudian copy paste code di bawah

<script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4/jquery.min.js"></script>
<script type='text/javascript' src='https://sites.google.com/site/jquery01/jquery.lazyload.mini.js?ver=1.5.0'></script>
<script type="text/javascript">
jQuery(document).ready(function($){
if (navigator.platform == "iPad") return;
jQuery("img").lazyload({
effect:"fadeIn",
placeholder: "http://img838.imageshack.us/img838/2931/loadingpagebudaknakal.jpg"
});
});
</script>


Save dan lihat hasilnya...

Camat mencuba....

Hakim COntest " Contest Saya Mahu Template COmel ! ! ! "

17 comments

ImageShack, free image hosting, free video hosting, image hosting, video hosting, photo image hosting site, video hosting site
Hai all...ahak gambar sape kat atas ni???ha...kalau korang nak tahu,inilah gambar adik bongsu koz...comel tak^^,...Comelkan...tengok abang lah kikiki...okey sebelum ini koz ada buat posting berkenaan senarai nama peserta contest saya mahu template comel.Jadi segala link sudah di cek oleh tuan empunya nama...And sekarang koz akan fokus pada undian pula...Undian akan di tentukan secara rawak dengan menggunakan kertas yang tertulis nombor yang mengikuti turutan para peserta...dari nombor 1 hinggalah ke 125(pad peserta sila semak nombor masing-masing di sini)...undian ini akan di buat oleh adik bongsu koz ini(jangan risau nanti koz sertakan gambar semasa undian di jalankan okey)dan undian pertama yang di cabut undinya adalah untuk pemenang tempat ketiga dan undian kedua adalah untuk pemenang tempat kedua dan undian ke tiga adalah untuk pemenang tempat pertama dalam contest ini...Jadi keputusannya akan koz umumkan dalam masa terdekat okey...dan kepada yang tak sempat nak join jangan kecewa,insyallah koz akan buat lagi contest seperti ini dari masa ke semasa...

Senarai Peserta Contest " Contest Saya Mahu Template COmel ! ! ! " Akhir

50 comments

http://kozumi.sepaku.net/wp-content/uploads/2010/08/contest-blog-budak-nakal.png

Hai all...ahak cory sebab lambat membuat penutupan contest saya mahu template comel ini...Maklumlah semalamkan cuti hihihi.Okey dengan ini koz ingin memaklumkan bahawa contest ini telah tamat pada hari semalam iaitu pada 31 ogos 2010 tepat pukul 12.00 pm.Jadi di sini koz akan lampirkan senarai peserta yang telah mengambil bahagian dalam contest ini.

Nama Peserta Akhir
  1. Dаиіа
  2. Cik QiQi
  3. Cik reena
  4. Wan_hazel 
  5. Merul  (blog anda tidak dapat di kesan)
  6. FiqaSaleh
  7. Pinky Pixie
  8. Sweetmama
  9. || A r a W a n i ||
  10. makbed
  11. ♥ Roshazzy Shag ♥
  12. munna
  13. Ct SoLeHa
  14. Dieyna
  15. Ladies Of Hot Gossip
  16. dylli
  17. illafira
  18. Sisiantee
  19. Tandinh
  20. zati
  21. CheQ c kiKi LaLa
  22. Tomato Gurl's Life
  23. nadiah
  24. miss zizie
  25. amirasyraf
  26. iDa
  27. g-mie
  28. athirah
  29. gurlzzgempakzzgilezz
  30. qamarulabdullah  
  31. suzie rahman 
  32. LuVidA^^ 
  33.  eiralovechess
  34. cikgu ainura
  35. SuFian HaKim (blog anda tidak dapat di kesan)
  36. AiDa AzRyN 
  37.  ::..akubukansky..::
  38. YuYu
  39. . : : Muslimah : : . 
  40. myravea
  41. miss fieqa
  42. ATIRA :)
  43. .atynFATHIN.
  44. Gadis Suci!!
  45. a i d a ;
  46. Nurul chumel
  47.  1 ummah
  48.  cRazyBoy DaNger
  49.  dayana
  50. nanie
  51. Fara
  52. Asya
  53. Kalbu Muslimah
  54. kumikochanpunyer
  55. zatynety (blog anda tidak dapat di kesan)
  56. sayahatianda♥ (blog anda tidak dapat di kesan)
  57. ruby
  58.  elnino moona
  59. 'Note' Circle of Life
  60. Sya Syazana
  61.  mamawuby
  62. Azwan@Mr Money 
  63. aineyda98 
  64. Lya ±
  65. mak enon
  66. nisa_chan
  67. nfahk 
  68. cicakgirl
  69.  ateyn  
  70. lassiegewdix
  71.  AROL DSHW
  72.  atiqah
  73. nur_eim
  74.  Izyan Nadiah
  75.  Miza Yusof
  76.  irwani
  77.  Ms Nur Mizly
  78.  ♥ Nasiha Sakinah ♥
  79.  ~qiFFara~
  80.  Cik Z@i Pen@nG
  81.  Kakak Cashier
  82. ctnurkhijah
  83. eima
  84. eiffel
  85. Are Miera LaRa
  86. aQ gurL
  87. ^linas^
  88. FATIN kiddy
  89.  Aifi
  90. umiee ~
  91. Izzah Hayani Bt Abd.Kadir
  92. shidasyakirin 
  93. Siti Wardah
  94. ahPEKMC
  95. dak eina
  96. RucaPka
  97.  mamalieyna
  98. alyaclumsy
  99. wan
  100. Diana Doodle
  101. mas murni
  102.  ♥ Anje a.k.a Mama_Balqis ♥
  103.   Sari 
  104. eyna (sila beri link entry semula)
  105. JuE-aNNa FaUZiE
  106.  jeera
  107. aq islam(Blog anda tidak dapat di kesan
  108. Nad @ MamaZakwan
  109. nadzirah
  110. MamaRifqy
  111. emma
  112. Yuyu Johanna
  113. NaShInArOiNblOgGeR
  114. Iera Afzu
  115. Danish Farris
  116. anin
  117.   Cikgu Mardiah 
  118. Ces't La Vie
  119. nurul lalala
  120. iEra naDira
  121. cik kumbang
  122. Lya Liyana
  123. Ummu umar
  124. Syima Emi 
  125. Zalfa Scarf and Shawl

    Kepada peserta-peserta yang tersenarai,sila semak nama dan link anda.Jika terdapat kesilapan sila maklumkan kepada koz di bahagian komen.Dengan ini cabutan akan di buat dalam masa terdekat dan keputusan akan koz umumkan.Semasa cabutan di buat koz akan ambil gambar.Kepada korang good luck okey^^,...
     
    Google PageRank Checker Powered by  MyPagerank.Net