Tutorial Cara Letak Background Di Form Kotak Comment Blog

ImageShack, free image hosting, free video hosting, image hosting, video hosting, photo image hosting site, video hosting site

Hai all...wah...sudah lama koz menyepi dalam memberi korang tutorial untuk blog korang..Ahak...Biasalah sekarang buzy dengan keje yang bertimbun2...Now ada masa sikit koz akan kongsikan dengan korang satu tutorial ini.Mesti korang sukalah^^...ahak lau tak percaya cuba try okey^^...Pendekkan cerita ,pada tutorial kali ini,koz nak ajar korang cara hendak mencantikkan atau meletak background pada form kotak comment blog korang...Contoh hasilnya seperti gambar yang tertera di atas,tak pun korang boleh lihat pada form kotak comment di bawah^^..Cara nak buatnya mudah sahaja,ikuti langkah-langkah di bawah okey..

Langkah 1

Log in blog>Dashboard>Layout>Edit HTML. kemudian klik pada Expand Widget Templates. (sila backup template korang dulu okey^^)

Langkah 2

Cari code ini

<div class='comment-form'>

dan gantikan code di atas dengan code ini

<div id='comment-form'>

Langkah 3

Kemudian cari code ini

]]></b:skin>


Langkah 4

Kemudian copy dan pastekan code di bawah ini tepat di atas code ]]></b:skin>

#comment-form iframe{
background:#ffffff url(http://img202.imageshack.us/img202/8525/texturec.jpg) ;
border:5px solid #FF66CC;
padding:5px;
font:normal 12pt "ms sans serif", Arial;
color:#7EB2AC;
width:450px;
-moz-border-radius-topleft:8px;
-moz-border-radius-topright:8px;
-moz-border-radius-bottomleft:8px;
-moz-border-radius-bottomright:8px;
}
#comment-form iframe:hover{
background:#000000 url(http://img202.imageshack.us/img202/8525/texturec.jpg);
border:5px solid #FF66CC;
}
#comment-form a{
color:#7EB2AC;
-moz-border-radius-topleft:8px;
-moz-border-radius-topright:8px;
-moz-border-radius-bottomleft:8px;
-moz-border-radius-bottomright:8px;
}
Pada code berwarna merah korang boleh letak link gambar yang korang suka
Pada code warna biru korang boleh gantikan warna line di luar kotak

Save dan lihat hasilnya...

Selamat mencuba^^...

p/s: Sebelum apa-apa pastikan korang setting dulu pada Ruangan Comments korang


Log in blog>Dashboard>Setting>Comments>

pada "Comment Form Placement" tanda pada Embedded below post...
Ranking: 5

Comments:49

18 October, 2010 14:46

comel
terernye

18 October, 2010 15:07

wah wah wah...hebatttt kamuuuuu

18 October, 2010 15:09

coz..qiqi nk wt p xjdik pon..hua..yg code yg last 2 kna paste atas yg b skin 2 ke, atas dr ayt tu

18 October, 2010 15:14

Hazzy Ishak Xde lah...sekadar berkongsi ilmukan^^

18 October, 2010 15:14

nurul viWy (^____^)xde la hebat mana...

18 October, 2010 15:16

CiK QiQi Ye cik qiqi letak di atas code tersebut...

18 October, 2010 15:22

koz..qiqi wt da..tp die cm jp mncul jp x

18 October, 2010 15:33

CiK QiQi ahak...cik qiqi nyer akan muncul kalau mouse di hala ke kotak form comment tu^ ^..awat jdi gitu? hihihi

18 October, 2010 15:47

cool. thnks for the tutorial ^^

18 October, 2010 15:52

BbPipa Sesame^^

18 October, 2010 16:03

tak jd pon saya wat hukhuk :(

18 October, 2010 16:08

mcm mane nak buat komen form mcm kt blog justkhai tu?
simple n easy..mintak tlg tnjk ajr,,

18 October, 2010 16:14

efa efa kne setting dlu ruangan comment efa...

Log in blog>Dashboard>Setting>Comments>

pada "Comment Form Placement" tanda pada Embedded below post...

18 October, 2010 16:20

Ana Johari Senang sahaja

Log in blog>Dashboard>Setting>Comments>Comment Form Placement..Pada Comment Form Placement tandakan pada Pop-up window ...

18 October, 2010 16:28

pastu sve trus??

18 October, 2010 16:29

efa yup save je^ ^

18 October, 2010 16:37

Y_Y tak menjadi lah..

18 October, 2010 16:44

p/s: Sebelum apa-apa pastikan korang setting dulu pada Ruangan Comments korang

Log in blog>Dashboard>Setting>Comments>

pada "Comment Form Placement" tanda pada Embedded below post...

18 October, 2010 17:20

Very nice ... aha .. sangat menarik info dan ilmu ini. :) Saya tgh fikir2kan nak wat entry macam mana ....

http://hasrulhassan.blogspot.com

19 October, 2010 09:51

thanks....dh bleh...

19 October, 2010 11:02

ha..2 yg qiqi konpis tu..ish...slalu wt xjd..mmg prob tmplete ke jari jemari qiqi yg prob.huuhu..koz..help meeeeeeeeeeeeeeeee

22 October, 2010 13:55

wa... best tuee

26 October, 2010 20:24

ta rety la :g:

30 October, 2010 11:08

yeye!!
tq!!
http://uneverstudy.blogspot.com/2010/10/4-website-aku-try-hack.html#more

14 November, 2010 23:04

dh bt tp xjd pn ! uwaaaaaa

14 November, 2010 23:14

tepat di atas tu means sebelum code tu kn !

14 November, 2010 23:17

leh tlg wa ckit x? wa rsa kn.., wa dh buang bground tuk smuer dlm blog wa tu ! leh x klau wa nk bg comment jer ader background ! yg mner coding dia ek ! tq..hihi

02 December, 2010 16:33

thankx,..!dah jadi da,..tapi guna yang sama lak,..tak reti nak cari pixca yang len,..naty mie try tuka balik,..;p

05 December, 2010 15:30

erm . . xjdi la . . dah try mnyak kali . .still xbole . .dah p kt setting wat embedded post pon xlryh ..
waaa . . . . . :(

08 December, 2010 23:47

Hellow, nape tarak jadi ni? dah cuba buat banyak kali dah.. :h:

08 December, 2010 23:54

ngape dh follow step by step...tp x jadi pun huhu...nak jugak nak jugak...

20 December, 2010 02:10

bes nye :) tp,mcm mane nak center kan ek ? ehehe

01 January, 2011 23:45

tq ye..kite dh berjaya buat tutorial ni tak sampai 10 minit,sng rupanya he3...br best nk bg kawan2 komen he3.hepi new year!nti kite nk kongsikan tutorial ni utk n3 dan kite bg kredit kat budak nakal.kite bdk baik tak elok tak bg kredit he3

05 January, 2011 11:47

da wt da..menjadi..suke suke!hehe
ade x tutorial tuk wat backgroun n border dkt sidabar?
nk wat,tp xreti lor..

17 January, 2011 17:15

jadi!yes!tanx..

21 January, 2011 18:17

eh. tlggg. nk wt cmni. tp nk die jd cm pop up. snang cket org nk komen. cmne nk wt ??? :g:

29 January, 2011 12:55

nak tanya la..camne nak buat hove dekat blockquote eh??

22 April, 2011 15:11

suka

14 May, 2011 18:09

link gmbr tu nak dpt kat mana.gtau kat shoutbox okeh..

08 June, 2011 01:16

nice tut0rial..tp xjadik laa k0zumi.. :b:

08 August, 2011 14:23

. na tumpang tnye boley ta mcm mane kyte na wat tuto . at blog ite sedniryy eak ? n hope sudy la follow my blog yg ta seberape nie .. >> http://bebyketot.blogspot.com

23 August, 2011 17:59

tak menjadi.. :(

27 August, 2011 09:24

x jadik.. da 2 kali wat.. x jd

26 October, 2011 10:04

Thanks ye for the tuto :))

05 November, 2011 15:17

comel comel.. :D thanks

Post a Comment

Komehlah dan klik G+ di atas sekali okey^^

 
Google PageRank Checker Powered by  MyPagerank.Net