Maksud Iframe Dalam Dunia Blog

 ImageShack, share photos, pictures, free image hosting, free video hosting, image hosting, video hosting, photo image hosting site, video hosting site
Hai all...hari ini koz nak kongsi dengan korang dan pada mereka-mereka yang cerdik pandai yang mengatakan penggunaan ifame adalah salah dan ada yang siap nak boikot lagi...ish...ish...ish...kesian...Koz tak nafikan ada pelbagai jenis iframe yang ada dalam sistem HTML blog...Jadi di sini koz dengan tanpa segan silunya ingin mengajar korang apakah ERTI sebenar Iframe...

Iframe atau nama penuhnya Internal Frame adalah salah satu fasilitas didalam coding pogramin HTML yang berfungsi untuk memasukkan sesuatu halaman web lain ke dalam halaman web tersebut. atau boleh di anggap "menampilkan isi dari web ataupun blog milik orang lain pada blog milik kita dengan izin mereka sendiri ,maknanya bukan curi link tanpa di ketahui tuan punya blog".Apabila kita membuat sesuatu code pogramin tertentu pastikan code pogramin tersebut tidak didukung oleh blog kita atau jika pun di dukung, ternyata memberatkan loading page halaman blog maka lebih baik menggunakan fasilitas iframe.
Halaman yang ada didalam iframe hanya akan di loading dan ditampilkan jika kita membuka halaman yang bersangkutan. Tetapi jika kita memasukkan code pogramin tersebut secara langsung didalam blog kita ini bererti code-code pogramin itu boleh sahaja akan di loading walaupun halaman yang berkaitan tidak ditampilkan. Hal inilah yang memberatkan loading main page halaman blog kita. Pemasangan code iframe yang tidak membratkan loading blog seperti di bawah...

<iframe src="Url Blog" border="0" framspacing="0" marginheight="0" marginwidth="0" vspace="0" hspace="0" frameborder="0" height="100%" scrolling="yes" width="100%"></iframe>
Code ini kegunaannya adalah untuk membantu mempromosi blog yang sederhana(blog baru) kepada blog-blog lama(BLOG-BLOG OTAI)untuk bersama-sama mengenali antara satu sama lain.Ia juga dapat membantu meningkatkan Alexa Rank sesebuah blog.Setiap blog pada code HTML pasti memiliki code iframe yang pelbagai rupa dan bentuk codenya.Jika tiada code iframe di sesebuah blog pasti ia tidak akan melengkapkan sesebuah blog itu sebagai simbol kematagan sesebuah HTML.Kegunaan code iframe juga biasanya di gunakan untuk mempromosi iklan, widget dan sebagainya.Itu menandakan bahawa code ini telah giat digunakan oleh webdesign-webdesign di seluruh dunia.Sebagai contoh code widget yang sering digunakan seperti di bawah:-

<iframe src="http://myquran.org/sholat/sholat2.php?kota=39"
frameborder="0" scrolling="no" width="100%" height="250"></iframe>
Apakah maksud yang terkandung di dalam code di atas?

 Penerangan:
  • Untuk memasukkan sesuatu halaman anda boleh gunakan code <iframe......./iframe>
  • Code Align pula berfungsi untuk menempatkan halaman lain dalam posisi tertentu, ada tiga posisi, iaitu; align="center"; kedudukan halaman lain ditempatkan di tengah-tengah frame, align="left"; kedudukan halaman lain ditempatkan di sebelah kiri frame, align="right"; kedudukan halaman lain ditempatkan di sebelah kanan frame.
  • Code src="http://halaman-tujuan.html" berfungsi untuk mengarahkan frame agar menampilkan halaman yang dituju. Halaman yang dituju ditempatkan didalam tanda kutip.
  • COde bahagian width dan height pula berfungsi untuk menentukan lebar dan tinggi frame, hal ini harus disesuaikan dengan lebar dan tinggi halaman artikel. Tetapi bukan mengatur lebar dan tinggi halaman lain yang dituju. Simbol yang digunakan biasanya menggunakan persen (%) atau pixel (px). Jika menggunakan simbol persen maka lebar atau tinggi frame akan mengikuti lebar atau tinggi halaman artikel dan atau browser, jika menggunakan simbol pixel maka lebar atau tinggi frame tidak akan berubah mengikuti halaman artikel dan atau browser.
  • Code frameborder pula digunakan untuk memberikan ketebalan garis pinggir frame, jika diberi nilai "0" (nol) maka garis pinggir tidak akan ditampilkan.
  • Code Parameter lain yang biasa ditambahkan adalah scrolling yang berfungsi untuk menambahkan baris scroll vertikal dan horisontal, parameter ini hanya tambahan sahaja. Parameter scroll memiliki tiga setting iaitu: no; scroll tidak ditampilkan, yes; scroll ditampilkan, auto;scroll akan ditampilkan jika halaman yang dituju lebih besar dari frame, jika tidak lebih besar maka scroll tidak akan ditampilkan.
 Moga perkongsian ini dapat membuka minda korang yang masih tak megenali erti sebenar code ini...Sekian...


Iklas dari kozumi tuan empunya Budak Nakal Blogspot


p/s: Blog aku pun ada kongsi backlink dengan blog-blog lain...Perkongsian ini bukan paksaan OKEY!!!
dan saya bukan seorang pencuri...
    Ranking: 5

    Comments:17

    11 February, 2011 14:52

    no komen about this coz never know to use this thing..
    huhuhu

    11 February, 2011 15:06

    nuffnang block permanently sesapa pakai iframe..tp xtau la yg ni macam mana..

    12 February, 2011 08:53

    Thank koz sbb bg penerangan yg jelas. sebenarnya da lama nak tanya koz...mcm BlogLarian, camne nak centre kan iframe tu ye? atau camne nak lebarkan ruang entry kat situ sebab nak bg iframe dalam tu centre, mcm skrg dia terlebih keluar kanan

    12 February, 2011 10:35

    aku pun pening daaa...

    12 February, 2011 12:34

    @sicomot-comel

    ok je^ ^

    12 February, 2011 12:35

    @marina anakcikbobooo mcm tu tpi koz nyer ok je msih boleh sbb sblum backlink di kongsikan koz ada minta izin dri pihak nuffnang,die ckp tak salah kalau pakai code ni asalkan tidak menyalahi peraturannya....sebagai contoh jumlah visit mesti ada peningkatan setarak ngan PV

    12 February, 2011 12:36

    @FareedSairi
    sesame^ ^...

    oh trai latak code center pada code tsebut

    12 February, 2011 12:37

    @KiD
    x perlu pening2...anda x perlu membuat keputusan terburu2 k^ ^

    13 February, 2011 21:59

    haaaa... sekarang kid dah tak pening lagi.. konfiden dengan jawapan koz. :)

    15 February, 2011 22:53

    salam tuan rumah...saya dah letak backlink tuan dah lama dah..tapi saya x penah dapat traffic pon dari tuan

    19 February, 2011 12:08

    Pemberian Backlink koz stopkan sementara ...atas sebab2 tertentu...insyallah koz akan smbung balik pemberian backlink ini^ ^...pada sesiapa yg dh letak banner backlink tu jgan di delete sbb koz dh senaraikan nama alamat blog korang...jdi sebelum pemberian backlink di mulakan semuala,koz akan semak balik adakah korang masih meletak banner tersebut...kalau ada koz akan sambungkan pemberian backlink dan pada yang takde,koz minta maap banyak2 ok^ ^

    27 February, 2011 04:35

    KOZ, kasi balik banner backlink tu.. tukar template terus terhilang lak.. stedy koz!!

    13 March, 2011 01:33

    aku nak terima kasih bnyk2 ye sbb ksi trafik kt kitablogger...harap teruskan...sbgai tanda ucapan trima kasih aku da ltak banner budak nakal di mrkodet.com

    04 April, 2011 21:38

    koz,mcmana nk buat nie?blurr abis.....kod mana yg nak kena copy n paste nie?n mcmana nk dptkan backlink koz?

    09 June, 2011 08:09

    thnks budak nakal.. bnyak tuto anda yg sye tlah berjaye lakukannye..ehehe :t:

    10 September, 2011 00:57

    :: momot tak paham jugak . huhu :g

    08 December, 2011 01:16

    dari hari tu sampai sekarang..masih tak paham..hurm..apa da.malas dah nak faham gini..

    Post a Comment

    Komehlah dan klik G+ di atas sekali okey^^

     
    Google PageRank Checker Powered by  MyPagerank.Net