Tutorial Cara Buat Widget Post Terkini



Hai all...hari ini koz nak ajar korang cara buat widget post terkini...widget ini akan mempamirkan post terkini yang berada di blog korang...ia juga mengeluarkan gambar berserta jumlah commment yang berada di setiap post terbaru korang...contoh widget tersebut korang boleh lihat gambar di atas...jadi jika berminat memiliki widget ini,sila ikuti langkah-langkah cara pemasangan widget ini:-

Langkah 1

Layout>Page Elements>Add a Gadget>HTML/Javascript

Langkah 2

Copy dan paste code di bawah

<script language="JavaScript">
imgr = new Array();
imgr[0] = "http://3.bp.blogspot.com/-pOtkiCrQI34/Tg11eWe4xAI/AAAAAAAAAHc/TgWfyHB3JOk/s1600/imagebudaknakal.png";
imgr[1] = "http://3.bp.blogspot.com/-pOtkiCrQI34/Tg11eWe4xAI/AAAAAAAAAHc/TgWfyHB3JOk/s1600/imagebudaknakal.png";
imgr[2] = "http://3.bp.blogspot.com/-pOtkiCrQI34/Tg11eWe4xAI/AAAAAAAAAHc/TgWfyHB3JOk/s1600/imagebudaknakal.png";
imgr[3] = "http://3.bp.blogspot.com/-pOtkiCrQI34/Tg11eWe4xAI/AAAAAAAAAHc/TgWfyHB3JOk/s1600/imagebudaknakal.png";
imgr[4] = "http://3.bp.blogspot.com/-pOtkiCrQI34/Tg11eWe4xAI/AAAAAAAAAHc/TgWfyHB3JOk/s1600/imagebudaknakal.png";
showRandomImg = true;
boxwidth = 298;
cellspacing = 8;
borderColor = "#ffffff";
bgTD = "#000000";
thumbwidth = 40;
thumbheight = 40;
fntsize = 12;
acolor = "#666";
aBold = true;
icon = " ";
text = "comments";
showPostDate = false;
summaryPost = 40;
summaryFontsize = 10;
summaryColor = "#666";
icon2 = " ";
numposts = 5;
home_page = "http://Link Blog Korang.blogspot.com/";
</script>
<script src="http://myblogtalk.com/bloggertemplates/js/recentposts_thumbnail.js" type="text/javascript"></script>

Langkah 3

Pada code berwarna merah latak link blog korang...

Save dan lihat hasilnya...
Ranking: 5

Comments:12

17 June, 2011 11:47

Wahhhh dah lama aku cari benda nih! thanks!!! :D

Jemput-jemput: Saat Aku Kau Pilih

17 June, 2011 12:00

owhhh

17 June, 2011 18:02

thanks... dah try dah...

21 June, 2011 11:48

:) thanks info :)

25 June, 2011 20:09

terima kasih

01 July, 2011 17:54

knape saya punya kluar warna putih?

08 July, 2011 18:04

nak tukar color mcm mana ek...mean ada code x?
sebab ai nak color itam dan tulisan putih...tqsm

13 September, 2012 17:13

^^ nak cuba lah

Post a Comment

Komehlah dan klik G+ di atas sekali okey^^

 
Google PageRank Checker Powered by  MyPagerank.Net