Powered by Jasper Roberts - Blog

Subsidi Gula Dikurangkan Sebanyak 20 sen


Subsidi Gula Dikurangkan Sebanyak 20 sen

KUALA LUMPUR – Subsidi gula telah dikurangkan sebanyak 20 sen sekilogram bermula hari ini. Tindakan pengurangan subsidi itu mendapat sokongan daripada persatuan pengguna serta pengamal kesihatan.

“Namun kerajaan masih lagi menanggung subsidi gula sebanyak 34 sen sekilo yang membabitkan perbelanjaan sebanyak RM278 juta,”

Perdana Menteri berkata, keputusan tersebut turut diambil kira dari jumlah 2.6 juta rakyat Malaysia yang menghidap diabetis ketika ini.
Harga gula di malaysia 2012
Berdasarkan rekod, gula yang sebagai barangan kawalan telah mengalami kenaikan harga sebanyak 4 kali sejak 1 Januari 2010, iaitu sebanyak RM0.20 sekilogram, RM0.25 – (18 Julai 2010), RM0.20 – (4 Disember 2010) serta kali terakhir pada 10 Mei 2011 iaitu (RM0.20 sekilogram) menjadikan harga runcit RM2.30 sekilogram hingga kini.

Kenaikan tersebut juga disebabkan beberapa faktor di luar kawalan kerajaan seperti perubahan cuaca, bencana alam di negara pengeluar komoditi serta harga pasaran dunia memberi kesan kepada perubahan sesuatu harga barang.

Najib berkata, di sebalik pengurangan subsidi barangan kawalan tersebut, kerajaan berharap peniaga tidak bertindak bagi membebankan masyarakat keseluruhan dengan menaikkan harga barangan sebaliknya mengurangkan kandungan gula di dalam produk yang diniagakan.

“Gula yang diambil secara berpatutan adalah lebih baik, namun jika diambil secara berlebihan ia mampu menjadi racun,”

Dalam pada itu, Perdana Menteri juga turut mengumumkan peruntukan sebanyak RM1.5 bilion untuk menstabilkan harga minyak masak di pasaran.

Beliau berkata, peruntukan tersebut juga adalah bai menampung perbezaan harga serta kuota penggunaan minyak masak yang semakin meningkat ketika ini. – Info
Ranking: 5

Komen Di Sini

Post a Comment

Komehlah dan klik G+ di atas sekali okey^^

Denaihati.com

 
Google PageRank Checker Powered by  MyPagerank.Net