Powered by Jasper Roberts - Blog

[Girls] Awak Benci Datang Period Ke?Sebagai seorang perempuan yang normal, period ataupun haid memang tak dapat dielakkan ketika umur dah mencapai usia baligh. Pada kebiasaannya, bila datang jek haid, mesti akan rasa senggugut yang melampau bagi sesetengah perempuan dan simptom-simptom sakit yang lain yang kaum Hawa rasa seperti lenguh satu badan, pening kepala dan sebagainya.Tapi, kerana kita tak suka bila setiap kali period jek mesti senggugut, boleh ke kita membenci kedatangan haid?


Ni yang apa aku baca dari sebuah buku Fiqh Wanita oleh Usrah Thaqafi, dia jawab :


Seseorang wanita yang membenci dengan kedatangan haid pada dirinya adalah berdosa. Ia dianggap cetek ilmu pengetahuan.

Sebenarnya, kedatangan haid menandakan kesuburan organ peranakan wanita dan amat penting bagi kaum wanita itu sendiri. Tanpa kedatangan haid, mungkin organ peranakannya bermasalah dan mungkin menandakan wanita itu mandul.

Oleh itu kaum wanita mestilah redha dan bersyukur dengan ketentuan Allah S.W.T.  Sabda Rasulullah S.A.W : " Susungguhnya ini adalah suatu urusan yang telah ditentukan oleh Allah kepada perempuan-perempuan keturunan Adam."
Sepatah kata Iman Hayfa :

Petang tadi saja bosan-bosan membelek buku fiqh Wanita tu semula, dan tetiba terasa nak sharekan ilmu ni kat kaum Hawa yang lain. Aku bersyukur aku normal lagi, alhamdulillah =)
Ranking: 5

Comments:2

22 March, 2013 03:58

bagus ni.. sebagai rujukan kaum2 wanita ni :)

21 April, 2013 14:24

mohon copy artikel nie boleh ke tak ?

Post a Comment

Komehlah dan klik G+ di atas sekali okey^^

Denaihati.com

 
Google PageRank Checker Powered by  MyPagerank.Net