Powered by Jasper Roberts - Blog

Hot! Bendera Malaysia DibakarSekumpulan penunjuk perasaan berdemonstrasi berhampiran kediaman Duta Besar Malaysia ke Indonesia atas sebab isu tiga anggota polis Malaysia yang didakwa merogol seorang wanita rakyat Indonesia di Pulau Pinang baru-baru ini.

Dalam demonstrasi pada pukul 1 petang itu, kira-kira 20 orang yang mewakili kumpulan Benteng Demokrasi Rakyat (Bendera) mendesak kerajaan Indonesia mengusir Duta Besar Malaysia dari republik itu selain bertindak membakar bendera Malaysia bagi menunjukkan kemarahan terhadap kejadian yang berlaku ke atas wanita berusia 25 tahun itu.

Demonstrasi itu diadakan kira-kira 100 meter dari Kediaman Rasmi Duta Besar Malaysia itu kerana pihak polis Indonesia telah menutup jalan di hadapan kediaman itu dan menghalang kumpulan penunjuk perasaan daripada beraksi di hadapan kediaman itu.

Kumpulan penunjuk perasaan itu turut mendesak Presiden Indonesia, Susilo Bambang Yudhoyono bertindak tegas berhubung kejadian itu dengan mengusir Duta Besar Malaysia ke Indonesia dari republik itu.

Mereka menyalahkan Yudhoyono yang didakwa gagal melindungi warganegara Indonesia di Malaysia dan meminta Presiden Indonesia itu mengundurkan diri jika beliau gagal mengusir Duta Besar Malaysia.

Dalam demonstasi selama 50 minit itu, beberapa peserta termasuk kanak-kanak dan wanita memegang kain sepanduk berwarna merah yang antara antara lain bertulis ”Usir Duta Besar Malaysia, Ganyang dan lawan Malaysia”.

Pasukan Polis Indonesia, termasuk anggota dari unit pemusnah bom mengawal ketat kawasan sekitar Kediaman Rasmi Duta Besar Malaysia itu sepanjang demonstrasi berlangsung. — BERNAMA

Admin: Apa akan terjadi kalau keluar berita orang indonesia rogol gadis malaysia? Agak-agak rakyat Malaysia akan buat benda yang sama tak?
Ranking: 5

Comments:2

Anonymous
13 November, 2012 22:59

Bodohnya orang2 indoesial ni!!!

14 November, 2012 03:05

mereka sepatutnya tunggu sehingga siasatan berkaitan kes gadis indonesia tu selesai. Sahih atau tidak, depa sendiri pun tak taw. Kalo buat cam tu, menampakkan sikap tidak hormati negara jiran, dan nampak sangat depa tu ganas, bukan nak kondem, tapi kalo macam tu laa perangai, mmg org luar boleh agak depa tu ganas.... -peace- ^_^

Post a Comment

Komehlah dan klik G+ di atas sekali okey^^

Denaihati.com

 
Google PageRank Checker Powered by  MyPagerank.Net