Powered by Jasper Roberts - Blog

Pesawat AirAsia AWQ 8501 dari Surabaya ke Singapura HILANG


Pesawat Malaysia Hilang lagi (Air asia)
KUALA LUMPUR: Pesawat AirAsia AWQ 8501 dari Bandara Juanda Surabaya ke Singapura yang membawa 155 penumpang terputus hubungan pagi ini, menurut media Indonesia.
Menurut laporan Detik.com, pesawat itu yang berangkat pada 5.20 pagi Waktu Indonesia Barat, dilaporkan hilang di ruang angkasa Pulau Kalimantan. Kompas.com turut melaporkan insiden itu.
Menurutnya, pesawat berkenaan sepatutnya tiba di Singapura pada jam 8.30 pagi waktu tempatan.
KUALA LUMPUR: Sebuah pesawat penerbangan AirAsia dari Surabaya ke Singapura hilang komunikasi dengan menara kawalan pada Ahad. Pesawat QZ8501 itu terputus hubungan dengan menara kawalan Jakarta pada 6.17 pagi waktu tempatan, menurut pegawai Kementerian Pengangkutan Indonesia sepertimana dipetik portal kompas.com. Direktor Angkutan Udara Kementerian Perhubungan Indonesia, Djoko Murjatmojo mengesahkan pesawat tersebut hilang dalam pemantauan radar.
"Ketika ini saya berada di menara kawalan untuk menunggu laporan yang masuk." Pihak kementerian, menurutnya, akan memberikan keterangan rasmi berhubung kehilangan pesawat AirAsia tersebut. Penerbangan QZ8501 itu menggunakan pesawat Airbus 320 dengan nombor pendaftaran PK-AXC. Pesawat membawa 155 penumpang dan anak kapal itu berlepas dari Surabaya pada jam 5.20 pagi dan sepatutnya mendarat di Singapura pada jam 8.30 pagi waktu tempatan. Dilaporkan seorang daripada penumpang ialah rakyat Malaysia.

Berita TERKINI boleh dapatkan di sini > PrayForAWQ8501
Ranking: 5

Denaihati.com

 
Google PageRank Checker Powered by  MyPagerank.Net