Budak Nakal Cuti?

4 comments

Hai all...apa kabar?hihi...windu kat koz tak?kiki(perasan lak...)bagi yang mengenali koz pasti ada yang tertanya-tanya mgapa koz menyepi dalam beberapa waktu ni(bukan sehari tapi dah nak sebulan)hihi koz minta maap banyak-banyak...Sekarang koz dah mula buzy sebab dah bekerja di tempat baru dalam bidang animasi(Buat kartun)...kerja melambak-lambak lak tu...hihihi...mana taknye pergi kerja balik-balik jek trus tido hihii...memang takda mana and tak berpeluang nak berblog ni...windu memang windu tapi nak buat macam mana...kalau ada masa je baru lah koz boleh on9 seperti sekarang ni...^ ^...berkenaan soalan-soalan dari sesiapa yang koz tak berbalas koz nak minta maap banyak-banyak sebab tak dapat balas...sorry ye...(-.-)...ahak insyallah nanti kalau dah tak buzy macam sekarang koz akan aktif semula ok...di harap korang selalu akan ingatkan budak nakal ni(ada ke yang windu???kikiki)ok...dan jangan lupa singgah selalu kat blog koz ni ok...ada pelbagai tutorial dan tips yang telah koz kongsikan...di harap segala perkongsian di blog budak nakal ini dapat memberi perubahan pada blog korang....

10 Tips Untuk Menjadi Blogger Cemerlang

33 comments

ImageShack, share photos, pictures, free image hosting, free video hosting, image hosting, video hosting, photo image hosting site, video hosting site
Hai all...Apa kabar?sehat...okey hari ini koz nak kongsi dengan korang tips-tips yang berguna untuk blog korang.Moga tips-tips yang koz kongsikan ini dapat membantu korang menjadi blogger yang cemerlang setaraf dengan blog-blog otai yang lain...

  • Buat Blog Nampak Menarik Dari Segi Template,Header Dan Banner
  • Rajinkan Diri Blogwalking Dan Follow Memfollow
  • Rajinkan Diri Untuk Tinggalkan Komen Di Blog Dofollow dan Berpagerank Tinggi
  • Rajinkan Diri Berkongsi Artikel-artikel Yang Berguna Kepada Blogger-Blogger lain
  • Kurangkan Mempamirkan Gambar-Gambar yang Bersaiz Besar
  • Buat Ruangan Exchange Link Di Blog Dan Juga Group Di Facebook Dan Rangkaian Sosial Lain
  • Meletakkan Widget Yang Berguna Sahaja
  • Membuat Daftar Isi Dalam Kategori Berbeza
  • Tidak Meletakkan Lagu Mp3 Kerana Ia Akan Melembapkan Loading Sesebuah Blog
  • Menggunakan Teknik Readmore Kerana Ia Akan Meringgankan Loading Blog.
Moga Tips-tips ini akan dapat membantu korang...insyallah akan koz kongsi tips-tips lain pula bersama korang...^ ^

Maksud Iframe Dalam Dunia Blog

17 comments

 ImageShack, share photos, pictures, free image hosting, free video hosting, image hosting, video hosting, photo image hosting site, video hosting site
Hai all...hari ini koz nak kongsi dengan korang dan pada mereka-mereka yang cerdik pandai yang mengatakan penggunaan ifame adalah salah dan ada yang siap nak boikot lagi...ish...ish...ish...kesian...Koz tak nafikan ada pelbagai jenis iframe yang ada dalam sistem HTML blog...Jadi di sini koz dengan tanpa segan silunya ingin mengajar korang apakah ERTI sebenar Iframe...

Iframe atau nama penuhnya Internal Frame adalah salah satu fasilitas didalam coding pogramin HTML yang berfungsi untuk memasukkan sesuatu halaman web lain ke dalam halaman web tersebut. atau boleh di anggap "menampilkan isi dari web ataupun blog milik orang lain pada blog milik kita dengan izin mereka sendiri ,maknanya bukan curi link tanpa di ketahui tuan punya blog".Apabila kita membuat sesuatu code pogramin tertentu pastikan code pogramin tersebut tidak didukung oleh blog kita atau jika pun di dukung, ternyata memberatkan loading page halaman blog maka lebih baik menggunakan fasilitas iframe.
Halaman yang ada didalam iframe hanya akan di loading dan ditampilkan jika kita membuka halaman yang bersangkutan. Tetapi jika kita memasukkan code pogramin tersebut secara langsung didalam blog kita ini bererti code-code pogramin itu boleh sahaja akan di loading walaupun halaman yang berkaitan tidak ditampilkan. Hal inilah yang memberatkan loading main page halaman blog kita. Pemasangan code iframe yang tidak membratkan loading blog seperti di bawah...

<iframe src="Url Blog" border="0" framspacing="0" marginheight="0" marginwidth="0" vspace="0" hspace="0" frameborder="0" height="100%" scrolling="yes" width="100%"></iframe>
Code ini kegunaannya adalah untuk membantu mempromosi blog yang sederhana(blog baru) kepada blog-blog lama(BLOG-BLOG OTAI)untuk bersama-sama mengenali antara satu sama lain.Ia juga dapat membantu meningkatkan Alexa Rank sesebuah blog.Setiap blog pada code HTML pasti memiliki code iframe yang pelbagai rupa dan bentuk codenya.Jika tiada code iframe di sesebuah blog pasti ia tidak akan melengkapkan sesebuah blog itu sebagai simbol kematagan sesebuah HTML.Kegunaan code iframe juga biasanya di gunakan untuk mempromosi iklan, widget dan sebagainya.Itu menandakan bahawa code ini telah giat digunakan oleh webdesign-webdesign di seluruh dunia.Sebagai contoh code widget yang sering digunakan seperti di bawah:-

<iframe src="http://myquran.org/sholat/sholat2.php?kota=39"
frameborder="0" scrolling="no" width="100%" height="250"></iframe>
Apakah maksud yang terkandung di dalam code di atas?

 Penerangan:
  • Untuk memasukkan sesuatu halaman anda boleh gunakan code <iframe......./iframe>
  • Code Align pula berfungsi untuk menempatkan halaman lain dalam posisi tertentu, ada tiga posisi, iaitu; align="center"; kedudukan halaman lain ditempatkan di tengah-tengah frame, align="left"; kedudukan halaman lain ditempatkan di sebelah kiri frame, align="right"; kedudukan halaman lain ditempatkan di sebelah kanan frame.
  • Code src="http://halaman-tujuan.html" berfungsi untuk mengarahkan frame agar menampilkan halaman yang dituju. Halaman yang dituju ditempatkan didalam tanda kutip.
  • COde bahagian width dan height pula berfungsi untuk menentukan lebar dan tinggi frame, hal ini harus disesuaikan dengan lebar dan tinggi halaman artikel. Tetapi bukan mengatur lebar dan tinggi halaman lain yang dituju. Simbol yang digunakan biasanya menggunakan persen (%) atau pixel (px). Jika menggunakan simbol persen maka lebar atau tinggi frame akan mengikuti lebar atau tinggi halaman artikel dan atau browser, jika menggunakan simbol pixel maka lebar atau tinggi frame tidak akan berubah mengikuti halaman artikel dan atau browser.
  • Code frameborder pula digunakan untuk memberikan ketebalan garis pinggir frame, jika diberi nilai "0" (nol) maka garis pinggir tidak akan ditampilkan.
  • Code Parameter lain yang biasa ditambahkan adalah scrolling yang berfungsi untuk menambahkan baris scroll vertikal dan horisontal, parameter ini hanya tambahan sahaja. Parameter scroll memiliki tiga setting iaitu: no; scroll tidak ditampilkan, yes; scroll ditampilkan, auto;scroll akan ditampilkan jika halaman yang dituju lebih besar dari frame, jika tidak lebih besar maka scroll tidak akan ditampilkan.
 Moga perkongsian ini dapat membuka minda korang yang masih tak megenali erti sebenar code ini...Sekian...


Iklas dari kozumi tuan empunya Budak Nakal Blogspot


p/s: Blog aku pun ada kongsi backlink dengan blog-blog lain...Perkongsian ini bukan paksaan OKEY!!!
dan saya bukan seorang pencuri...
     
    Google PageRank Checker Powered by  MyPagerank.Net