Artwork...(Himpuanan Artwork Lama Budak Nakal) Part 2

9 comments

Photobucket

Photobucket

Hai all...hari ini koz akan kongsi dengan korang artwork-artwork lama part2 pulak.Bagi sesiapa yang belum tengok part 1 punya boleh tengok kat sini:-

Artwork...(Himpuanan Artwork Lama Budak Nakal) Part 1

Artwork lama yang koz pamirkan kali ini dalam versi komik.Kira time ini baru nak belajar bab-bab komik ini,1st time katakan kalau tak silap komik ini di buat pada tahun 2005.Kekadang tu ada idea nak buat komik tapi tak tahu lak caranya,last-last koz bertanyalah dengan kawan koz bernama chayrot,dia memang pro pasal-pasal komik ini.Tak rugi rasanya kalau kita nak belajar sesuatu bende tu ,kita bertanya.Komik kat atas itulah hasil pertama yang koz buat.TIme ini rasa kagum gak,macam tak caye jek koz leh buat komik.Tapi masih ada kekurangan dan kelemahannya.Bagi yang terasa nak buat komik tapi tak tahu cara membuatnya,di sini koz sertakan tips atau langkah-langkahnya:-

1 Mestilah bende wajib kene buat story draft atau jalan cerita.
2 Menetapkan bentuk dan format komik yang hendak di hasilkan mahu pun
dalam bentuk manual atau digital.
3 Membuat thumbnails sketch/background dan memilih lokasi jalan cerita.
4 Rekacipta watak dalam komik.
5 Lepas dah buat skech barulah melukis komik dalam saiz sebenar.
6 Selepas itu warnakan komik.
7 Lepas dah warna baru masukkan dialog.

Wajib ikuti langkah-langkah seperti di atas barulah komik korang nampak teratur,nanti kalau main buat je pening lak nanti korang.MOga ilmu yang koz kongsi ini dapat membantu korang^^,...

Template Baru Budak Nakal!!!

39 comments

click to zoom

Hai all...Korang Perasan tak perubahan yang ada pada blog budak nakal ini^^..mesti perasankan...Apa macam?cantik tak...Kaler pink lagi tu..hihihi...Kenapa koz pilih warna pink???Bukan Pink Biasanya digunakan oleh wanita ker???Elo..elo...elo...Kalau korang nak tahu,warna pink ni warna yang bagi koz sedap mata memandang,tenang je bila memandang...tak semestinya lelaki tak boleh guna warna ini...Ahak...happy nyer bila tengok blog sendiri mengalami perubahan.Template koz ini pun koz masukkan unsur-unsur mesra SEO.

 click to zoom

Nak tahu cara nak membuatnya?korang pergi kat Sini.

p/s: Kalau nak tahu,template terbaru ini koz gunakan hanya untuk sementara sahaja,sebabnya template ini akan di berikan kepada pemenang contest yang akan koz buat nanti...nantikan okey^^

Tutorial Cara Pamir Page Web Ke Laman Blog

15 comments

click to zoom

Hai all...hari ini koz akan mengajar korang cara hendak mempamirkan laman web ke dalam blog korang.Cara ini amat mudah dan ia bukan sekadar mempamirkan muka laman itu sahaja,malah korang juga dapat mengetahui aktivit,posting terbaru dan sebagainya jika korang menggunakan code yang akan di berikan.Sebagai contoh seperti di bawah:-








Bagaimana?hendak mencuba...Kalau nak jom ikuti langkah-langkahnya.

Langkah 1

Korang boleh letakkan code di bawah ini sama ada pada posting korang tau di new page korang.

Copy dan paste code di bawah
<iframe name="Pamirkan Laman Web" src="LinkLamanWeb" marginwidth="0" marginheight="0" readonly ="true" vspace="0" hspace="0" allowtransparency="true" scrolling="yes" width="500" frameborder="0" height="300"></iframe>

Langkah 2

Pada code berwarna merah korang boleh ubah tajuk kesukaan korang dan pada code berwarna biru,masukkan link website yang korang hendak pamirkan.

Save dan lihat hasilnya...

Camat mencuba...
 
Google PageRank Checker Powered by  MyPagerank.Net