Tips Cara Mengurangkan Error Validasi W3 Blog

11 comments


Hai all...Hari ini koz nak kongsi dengan korang tips bagaimana cara menggurangkan Error Validasi W3. Cara Membaikinya amat mudah tetapi koz tak janji ia akan berhasil 100%. Mungkin cukup sekadar menggurangkan Error Validasi W3. Berikut adalah langkah-langkah untuk memulakan tiops pada kali ini.

Mula-mula korang Login blog>Dashboard>Layout>Edit HTML. kemudian klik pada Expand Widget Templates.(backup Template dahulu)

Tips 1
Cara Gantikan DOCTYPE pada blogger

Cari code di bawah

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">

Kemudian gantikan code tersebut dengan code di bawah

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">

Tips 2

Cari code di bawah

<b:include data='blog' name='all-head-content'/>

Kemudian gantikan dengan code di bawah

<!-- Blogger Default Meta -->
<meta content='true' name='MSSmartTagsPreventParsing'/>
<meta content='text/html; charset=UTF-8' http-equiv='Content-Type'/>
<link expr:href='data:blog.url' rel='canonical'/>
<link href='http://www.blogger.com/profile/I' rel='me'/>
<link href='http://www.blogger.com/openid-server.g' rel='openid.server'/>
<link href='http://www.blogger.com/rsd.g?blogID=1444540683424050591' rel='EditURI' title='RSD' type='application/rsd xml'/>
<link href='http://www.blogger.com/feeds/1444540683424050591/posts/default' rel='service.post' title='Budak Nakal Blogspot - Atom' type='application/atom+xml'/>
<link href='http://kozumiro.blogspot.com/feeds/posts/default' rel='alternate' title='Budak Nakal Blogspot - Atom' type='application/atom+xml'/>
<!-- End Blogger Default Meta -->
Sedikit perubahan harus di lakukan pada code di atas.

Code Warna BIRU gantikan dengan ID blog anda.
Code Warna MERAH gantikan dengan Tittle blog korang.
Code Warna HIHAU gantikan dengan URL blog korang.

Kemudian save...
Camat mencuba okey^^..

Beautiful Trafik Budak Nakal

53 comments


Hai all...wah hari ini koz rasa teruja sangat-sangat bila tengok trafik budak nakal blogspot dalam minggu ini semakin okey dari bulan sebelumnya.Setiap hari tak kurang dari mendapat 900 ke atas.Kalau ikutkan trafik budak nakal blogspot ini penat mencecah 4k sehari.Maklumlah dah beberapa bulan koz tak mengaktifkan diri ini di sebabkan buzy yang teramat sangat.

Sekarang masa nak berblog sudah ada, bolehlah koz aktif semula.Kalau ikutkan memang koz jarang berblogwalking dalam beberapa minggu ini.Saja nak cuba lihat hasil yang akan berlaku jika koz tak melaksanakan blogwalking.

Sekarang apa yang koz nantikan sudah terjawab.Korang lihatlah trafik di atas, okey tak?Bagi yang otai-otai mesti lagi tinggi trafik korangkan kan kan^ ^...hihi...
terutama blog kak yanmie (blog idola koz ni...eceh macam nak bodek lak :P)

Tutorial Check SEO Blog Korang Dengan SEO Analyser

57 comments


check SEO,SEO score,markah SEO,SEO analyser,SEO checker,Azrijohan,SEO blog
Hai all...hari ini koz nak ajar korang cara nak semak SEO blog dengan menggunakan SEO Analyser.Web ini akan memberi perkhidmatan untuk korang menyemak SEO blog korang dan ia akan memberikan skor keseluruhan bagi blog korang selepas menjalankan proses analyser.

Mari ikuti langkah-langkah di bawah supaya membantu korang check SEO blog korang dengan menggunakan SEO Analyser ini.

Langkah pertama 

Korang kena klik SINI

Langkah dua  

Masukkan URL blog kat ruangan kosong yang di sediakan(www.yoursite.com)

check SEO,SEO score,markah SEO,SEO analyser,SEO checker,Azrijohan,SEO blog

Langkah tiga 

Klik button CHECK.Kemudian tunggu sehingga proses Analysing data 100%

Langkah empat 

Selepas beberapa saat, result SEO blog korang akan keluar...contohnya seperti ni



Kemudian lihat ke bawah untuk mengetahui SEO yng baik dan yang tidak baik untuk SEO Blog korang.
Kemudian korang repair bahagian-bahagian yang perlu korang repair selepas itu korang chesk semuala dengan menggunakan SEO Analyser mengikut langkah-langkah yang telah di ajar tadi.Senang bukan?

Jika korang hendak tahu, untuk mencapai bilangan peratus yang terbaik, korang mestilah mendapat hasil dalam 70% keatas.Bagi yang mendapat peratus 70% kebawah mungkin menyukarkan blog and menjadi salah satu blog yang mesra SEO .

Moga ilmu yang koz kongsi ini dapat membantu korang untuk membantu blog korang dalam menghasilkan blog yang mesra SEO...Selamat mencuba...

Maksud Grafik

3 comments




GRAFIK

Grafik merupakan antara media yang paling utama dan popular digunakan bagi memperlihatkan keterampilan sesebuah aplikasi multimedia. Menurut kamus Dewan Bahasa dan Pustaka, grafik membawa maksud ‘perkara berkenaan lukisan atau ukiran’. Dalam hal ini, penggunaan grafik dalam sesuatu persembahan maklumat berkomputer adalah bukan hanya berperanan untuk menonjolkan keindahan atau kecanggihan senibina sesebuah program multimedia tetapi juga berperanan sebagai suatu sumber penyampaian sesuatu maklumat yang amat berkesan.

Grafik juga memberikan maksud penggunaan visual untuk menerangkan konsep yang tidak dapat atau sukar diterangkan oleh teks. Ia mampu menambah daya tarikan kepada sesuatu paparan atau persembahan. Grafik juga dapat mempercepatkan penyampaian sesuatu maklumat dan dapat memberikan penerangan yang jelas, tepat dan konsisten antara individu yang berbeza.
Grafik dikatakan sebagai sumber penyampai maklumat yang amat berkesan kerana segala bentuk mesej yang diterima oleh manusia melalui penglihatan mereka dapat diterima secara terperinci dan ianya mempunyai daya ketahanan serta daya ingatan yang tinggi.

Grafik berkomputer pula merujuk kepada sebarang imej yang dihasilkan menggunakan sebarang jenis komputer (PC, Macintosh, Silicon Graphicsdan sebagainya). Imej berkomputer ini boleh merujuk kepada imej yang mudah seperti garisan atau bulatan ataupun yang lebih kompleks seperti fractal iaitu imej kompleks yang dihasilkan oleh komputer dari formula atau kod pengaturcaraan yang tertentu.

Kepentingan Grafik

Grafik sangat penting kerana paparan visual grafik mampu menyampaikan sesuatu maklumat dengan lebih berkesan. Grafik seperti lukisan, gambarfoto atau carta misalnya amat membantu di dalam menyampaikan sesuatu maklumat dengan lebih pantas dan efektif. Visualisasi merupakan antara proses yang amat penting dalam komunikasi maklumat dan grafik boleh digunakan untuk tujuan ini bagi meningkatkan penekanan terhadap sesuatu maklumat. Ia juga berperanan bagi menarik perhatian pengguna, mengilustrasikan sesebuah konsep dan juga bertindak sebagai latar belakang bagi sesuatu konsep. Penggunaan grafik di dalam kebanyakan halaman web mampu menjadikan sesebuah halaman internet itu menjadi lebih ceria, menarik dan menyegarkan mata memandang serta menghidupkan lagi suasana pencarian maklumat di sesebuah laman web.

Format Fail Grafik untuk internet

Biasanya bagi penggunaan grafik di dalam internet, sambungan atau format fail yang biasa digunakan ialah GIF (Graphic Interchange Format) dan JPEG (Joint Photographic Expert Group).

· GIF (Graphic Interchange Format)
Format GIF biasanya menggunakan kaedah pemadatan algoritma dan ianya merupakan salah satu cara yang paling mudah dan berkesan bagi tujuan memadatkan sesuatu data dalam sistem komputer. Piawaian jenis ini telah dibangunkan pada tahun 1987 oleh CompuServe iaitu salah sebuah syarikat yang memberi perkhidmatan papan buletin (bulletin board) yang terkemuka. Format penyimpanan fail grafik secara GIF sering digunakan untuk menyimpan grafik asas seperti ikon, butang, garisan atau imej-imej yang berbentuk kartun.

Fail yang menggunakan format GIF menggunakan format grafik 8 bit yang mana ini bermakna ia mampu memaparkan imej sehingga 256 warna yang berbeza. Ini membolehkan satu fail yang kecil dihasilkan dan ini merupakan antara faktor kenapa imej berformat GIF sering digunakan bagi tujuan pindah terima memerusi talian internet.

Walaupun imej GIF agak kecil dan tidak memerlukan masa pemindahan terima yang tinggi namun ianya mempunyai satu kelemahan di mana ianya tidak boleh digunakan bagi grafik yang mempunyai lebih dari 256 warna.

· JPEG (Joint Photographic Expert Group)

Format jenis ini direka untuk memberikan kesan yang lebih baik daripada GIF dalam sesetengah keadaan. Ini memandangkan JPEG menggunakan teknik pemadatan algoritma yang lebih baik berbanding dengan GIF dan sekaligus menghasilkan satu fail grafik yang saiznya lebih kecil dan padat berbanding GIF.
Salah satu kegunaan utama fail berformat JPEG ini adalah untuk menyimpan fail bagi gambar sebenar. Ini adalah kerana JPEG mampu mengendalikan imej-imej yang mempunyai kedalaman warna yang tinggi (sehingga 16.7 juta warna) tetapi dalam masa yang sama ianya tidak memerlukan ruang storan yang terlalu besar.
Format Fail Grafik Yang lain

· BMP (Bitmap)

BMP merupakan antara format fail yang paling lama wujud iaitu sejak sejak kemunculan sistem pengoperasian Microsoft Windows 3.0. Ia sesuai untuk menyimpan grafik dalam kualiti yang tinggi kerana ia tidak cuba untuk memadatkan sesebuah imej tersebut. Ini menyebabkan kebanyakan fail grafik yang menggunakan format ini mempunyai saiz fail yang agak besar. Kelebihannya, kebanyakan perisian grafik yang asas boleh menerima ofrmat fail ini.

· TIFF (Tagged Image File Format)

TIFF telah dibangunkan oleh Aldus Corporation pada tahun 1986 dan ianya khas digunakan bagi tujuan menyimpan fail imej yang dihasilkan oleh peranti-peranti seperti pengimbas imej (scanner), frame grabber ataupun perisian-perisian grafik. Kini ia merupakan antara piawaian atau format fail grafik yang serbaguna dan diterima dengan meluas bagi tujuan-tujuan mengubahsuai bagi imej-imej warna, hitam putih dan sebagainya.

· PICT

PICT merupakan format fail yang sering digunakan pada komputer jenis Macintosh. Ia bukanlah merupakan acronym (singkatan) daripada mana-mana perkataan. Format fail ini muncul kali pertama pada tahun 1984 dan diperkenalkan oleh sebuah perisian grafik iaitu MacDraw. Format fail ini sesuai untuk kerja-kerja persembahan, paparan pada skrin mahupun untuk kerja-kerja video digital. Format PICT boleh digunakan bagi tujuan penyimpanan fail bitmap mahupun vektor.

· TGA (Targa)

TGA merupakan format grafik yang pertama mampu menampung imej dengan resolusi yang tertinggi (24-bit atau 16 juta warna). Ia juga sering digunakan dalam penghasilan video digital dari imej statik.

· EPS (Encapsulated PostScript)

merupakan format fail yang piawai bagi menyimpan ilustrasi PostScript yang mempunyai resolusi yang tinggi. Format jenis ini juga sesuai digunakan bagi meyimpan imej pada komputer yang menggunakan sistem Macintosh mahupun Windows bagi tujuan persembahan secara elektronik.

· WMF (Windows Metafile Format)

Format ini digunakan bersama – sama dengan sistem pengoperasian Microsoft Windows dan sering digunakan bagi menyimpan imej jenis vektor terutamanya “clipart”. Imej yang mempunyai format ini kurang digunakan kerana tidak banyak sistem komputer perisian yang menyokong format fail jenis ini.

Jenis-jenis Grafik

Grafik merujuk kepada pelbagai lukisan, ilustrasi, fotograf, rajah, carta, kartun dan sebagainya.

Fotograf (Gambar Foto)

Merupakan antara paparan imej yang paling menyamai keadaan sebenar. Pita video warna, gambar berwarna mahupun foto hitam putih merupakan alat yang paling berkesan di dalam sesuatu komunikasi. Gambar foto atau fotograf berwarna juga memainkan peranan yang amat besar di dalam sesebuah persembahan dan boleh dijadikan latarbelakang bagi teks dan grafik.

Lukisan

Merujuk kepada imej yang kurang realistik berbanding dengan fotograf. Namun demikian, ia banyak digunakan bagi menangani masalah ketiadaan fotograf bagi keadaan sebenar. Ia boleh jadi lukisan yang mudah sehinggalah kepada lukisan yang abstrak.

Kartun

Sejenis lukisan yang berada di dalam kelasnya yang tersendiri. Kartun boleh merujuk kepada yang berunsur kemanusiaan, haiwan, objek dan sebagainya. Ia sesuai digunakan terutamanya sekiranya kumpulan sasaran adalah kanak-kanak atau remaja. Kartun sering digunakan bagi menarik perhatian pengguna. Ia juga sering digunakan sebagai watak pengacara di dalam sesebuah aplikasi multimedia yang menbantu serta membimbing pengguna disepanjang perlajanan sesebuah aplikasi.

Diagram

Diagram merujuk kepada sejenis lukisan yang digunakan bagi melambangkan sesuatu sepertimana yang asal. Contohnya diagram jantung mungkin mewakili sepertimana gambar jantung yang sebenar.

Graf/Carta

Merujuk kepada kaedah berkomunikasi berunsurkan data dan numerik. Sesuatu maklumat yang kompleks dapat dimudahkan sekiranya ia ditukarkan ke bentuk carta atau graf.

Perisian-perisian Grafik

Sesuatu imej yang diperolehi dari sumber asal (dari hasil imbasan misalnya) biasanya perlu diubahsuai atau dipinda dari pelbagai sudut bagi membolehkannya sesuai untuk digunakan di dalam pembangunan sesebuah projek multimedia. Kesemua kerja-kerja ubahsuai ini sama ada dari sudut saiz, warna, kesan khas, lokasi gambar dan sebagainya boleh dilakukan menggunakan peralatan (tool) yang disediakan oleh kebanyakan perisian bahasa gubahan. Namun adalakanya perisian-perisian grafik yang khas diperlukan bagi menghasilkan kerja grafik yang berkualiti tinggi. Beberapa contoh perisian grafik yang biasa digunakan ialah :

(i) Microsoft Paint atau Paint Brush
(ii) Adobe Photoshop dan Adobe Illustrator
(iii) Corel Draw
(iv) Painter 3D
(v) Macromedia Flash
(vi) Micrograft Designer
(vii) Autucad

Bola Sukan Kegemaran ku.

3 comments

Chak!...Ala comelnya orang utan ni...hihi...inilah dinamakan semangt kesukanan...tul tak??:P
Tengok gambar dekat atas rindu koz nak maib bola sepak..lama juga tak main, adalah dalam 5 tahun lamanya:(...camnelah gayanya lau koz mula main lik?mau semput satu badan hihihi...




Keyword: sukan malaysia,sukan untuk malaysia, nadi sukan malaysia, semangat kesukanan,sukan bola malaysia, semangat kesukanan malaysia,sukan untuk semua

Contest Design Banner Eyriqazz.Com

4 comments

Hai all...Hari ini koz nak tunjukkan hasil design benner yang telah koz buat dalam mengharungi contest yang di anjurkan oleh pemilik blog  eyriqazz.com . Banner kali ini koz hasilkan menggunakan Adobe Photoshop ..Ahak agak lama koz tak sentuh sofware ini, biasa segala design yang koz buat mesti menggunakan Adobe Flash.Hasil yang telah koz buat adalah seperti di bawah :

Banner kat atas ni dalam format (PNG)

Banner kat atas ni dalam format (GIF)

Harapkan hasil yang telah koz buat dapat di terima oleh pemilik contest ini^^..

"Contest Design Banner Eyriqazz.Com ini ditaja olehAbangEnsem.Com"




keyword: Contest Design Banner Eyriqazz.Com, contest banner  Eyriqazz Eyriqazzbanner contest, banner  Eyriqazz

Tempahan Template Dari Homestay de'MITC Blogspot.

4 comments


Hai all...hari ini koz nak tunjukkan hasil reka template yang telah koz buat dalam beberapa hari ini.Template kali ini di tempah khas dari pemilik blog " Homestay de'MITC iaitu Kak Faridah.Homestay de'MITC Blogspot merupakan blog yang menawarkan tempat tinggal bagi sesiapa yang memerlukannya semasa melawat atau bercuti di melaka.Ciri-ciri homestay adalah dalam ciri eksklusif setanding penginapan di hotel namun pada harga yang amat berpatutan dan semua mampu mendiaminya.

Homestay ini adalah hasil transformasi daripada sebuah rumah teres 1 tingkat dengan 3 bilik yang terletak di lokasi strategik di persekitaran Pusat Perdagangan Antarabangsa Melaka (MITC) dan kawasan pembangunan pelancongan Ayer Keroh seperti seperti Zoo Melaka, Taman Buaya, Taman Mini Malaysia, Taman Mini Asean, Taman Rama-Rama, Taman Botanikal, Taman Seribu Bunga dan lain-lain. Ia juga berdekatan dengan pusat membeli-belah seperti Mydin Hyper Market, Kota Fesyen, Jaya Jusco dan Melaka Mall.

Di bawah ini adalah contoh gambar-gambar yang di ambil buat santapan anda untuk mengetahui rupa bentuk homestay ini.


Halaman depan

Bilik utama

Bilik kedua

Bilik ketiga

Set sofa di ruang tamu 1


 Set tv di ruang tamu 1

Bahagian depan ruang tamu 1

Ruang tamu kedua (pandangan sisi) - ruang santai

 Ruang tamu kedua (pandangan hadapan)

 Bahagian dapur

Peralatan memasak

Peralatan bancuh minuman

Set pinggan, cawan, sudu, pisau


Table top dan peti ais

Mesin basuh

Kain sembahyang dan sejadah - 3 unit

Seterika dan iron board - 2 unit

Toilet

Toilet

 Toto Narita (disediakan untuk bilangan tetamu yang ramai) - 3 unit

Jika anda ingin megetahui lebih lanjut tentang Homestay ini korang bolehkan berkunjung ke laman homestay ini di "SINI".




Tutorial Cara Buat Falling Objects Di Blog.

5 comments

Hai all...Hari ini koz nak kongsi dengan korang widget falling...widget ini tujuannya adalah untuk memaparkan image-image kecil berguguran seperti salji...widget ini tidak memberatkan mana-mana blog yang menggunakannya dan pengguaan widget ini amat sesuai digunakan pada korang yang suka menghias blog...widget ini korang boleh menggunakannya dengan mengikut langkah-langkah yang telah di tetapkan...Amat mudah dan cepat...


Setelah selesai ikuti langkah-langkah di bawah cara memasukkan code tersebut di dalam blog korang

Langkah 1

Dashboard>Design>Add a Gadget>HTML>Javascript

Langkah 2

Code tadi korang copy dan paste ke gadget tersebut dan pada bahagian tajuk korang kosongkan sahaja...
Kemudian save dan lihat hasilnya...Selamat mencuba ^ ^...

Dibawah ini ada beberapa picture yang korang boleh gunakan untuk Step 1

http://1.bp.blogspot.com/-igsnD41j454/TnfoGhBtNrI/AAAAAAAAAY8/eXG73Yf6FWo/s1600/awan.png

http://4.bp.blogspot.com/-UTBJPoz9kOE/TnfoGz0KiVI/AAAAAAAAAZA/Lzk82N7OsLI/s1600/left.png

http://4.bp.blogspot.com/-bOdkIZzx4tY/TnfoHWp5fbI/AAAAAAAAAZE/v6qvZA5Pzjw/s1600/love.png

http://4.bp.blogspot.com/-SIIhwDsn9D0/TnfoHoPTaPI/AAAAAAAAAZI/20srakwjlg4/s1600/star.png






















Tutorial Cara tukar Mouse Cursors Blog.

11 comments

Hai all ...Hari ini koz akan mengajar korang cara nak tukar Mouse Cursors di blog korang...Cara mengubahnya amat mudah...korang hanya perlu mengikut langkah-langkah di bawah:-

Langkah 1

Log in blog>Dashboard>Layout>Edit HTML. kemudian klik pada Expand Widget Templates.
Langkah 2

Korang Cari code di bawah ini ]]></b:skin>  kemudian copy dan paste code di bawah tepat-tepat di atas code ]]></b:skin>
body, a, a:hover {cursor: url(http://3.bp.blogspot.com/-xmyo7BIDNcY/TnBcQAnyIZI/AAAAAAAAAXM/lDSlVvifAv0/s1600/cursors+comel.png), progress;}

Langkah 3

Pada code berwarna biru anda boleh gantikan dengan gambar mouse cursor yang korang suka.
Dan di bawah ada beberapa warna cursor yang telah koz design, kalau berminat copy dan paste link image tersebut dan gantikan pada code berwarna biru tersebut...

http://1.bp.blogspot.com/-tCoeiUQhMuQ/TnBnVb3l85I/AAAAAAAAAXQ/Wan8gLC1Up4/s1600/cursors+comel+black.png
http://2.bp.blogspot.com/-wVstEs3sPZ8/TnBnV6oN4fI/AAAAAAAAAXU/SK_I0LqETVI/s1600/cursors+comel+green.png
http://2.bp.blogspot.com/-QBm6uXpTllM/TnBnWDEm4UI/AAAAAAAAAXY/RpGYyvCwmhA/s1600/cursors+comel+pink.png
http://2.bp.blogspot.com/-lThUhKa7y9o/TnBnWYDIFLI/AAAAAAAAAXc/tzgzI7jb6jA/s1600/cursors+comel+purple.png
http://3.bp.blogspot.com/-xmyo7BIDNcY/TnBcQAnyIZI/AAAAAAAAAXM/lDSlVvifAv0/s1600/cursors+comel.png
Setelah selesai, save dan lihat hasilnya...

Camat mencuba^ ^...

Cicak Gurl Malaysia...

5 comments

ahak!!camne cute x???hahaha

Memukul warga emas di dalam keretapi.

2 comments


Ceritanya ada seorang pemuda yang dibicarakan di mahkamah dengan tuduhan yang menjadiisu hangat: Memukul warga emas di dalam keretapi

Hakim berkata kepada pemuda tersebut,

“Sekarang cuba anda ceritakan apa saja yang sebenarnya terjadi secara lengkap dan detail. Anda sangat kejam , berani memukul seorang nenek!”

Pemuda itu pun bercerita. “Begini Tuan Hakim, tiga hari yang lalu saya naik keretapi dari JB ke KL dari Stesyen Johor Bahru. Saya duduk berhadapan dengan seorang nenek tua. Keretapi kemudiannya bertolak dan beberapa minit kemudian sampai di stesyen Kulai. Di stesyen Kulai ini keretapi berhenti untuk pemeriksaan tiket.. konduktor pun datang ke gerabak tempat saya berada, dan tak lama kemudian menanyakan tiket saya. Saya terus tunjukkan pada dia.”

Kemudian giliran dia meminta tiket nenek di hadapan saya. Dia mengeluarkan handbag dari begnya, dari dalam handbag itu dia mengeluarkan dompet besar, dan dari dompet besar itu dia mengeluarkan dompet kecil. Dari dompet kecil itu dia mengeluarkan bungkusan, terus dia buka bungkusan itu dan masih ada bungkusan yang lebih kecil .Bungkusan kecil itu dia buka, dan di dalamnya ada kotak mancis.

Rupanya dia menyimpan tiketnya di kotak mancis itu.” ”Setelah diperiksa konduktor, dia menaruh tiketnya lagi ke kotak mancis itu, lalu kotak mancis dibungkus lagi pakai bungkus kecil itu, lalu bungkus besar, lalu diletakkan dalam dompet kecil, lalu dalam dompet besar, lalu dompet besar itu dimasukkan kembali ke dalam handbag, lalu handbag-nya dimasukkan lagi ke begnya…”

Kita pun meneruskan perjalanan. Perhentian berikutnya di stesyen Kluang. Di sana juga sama, ada pemeriksaan tiket oleh konduktor. Saya dengan cepat diperiksa tiketnya, sementara nenek itu mengeluarkan handbag dari begnya, kemudian dari dalam handbag itu dia mengeluarkan dompet besar, dan dari dompet besar itu dia mengeluarkan dompet kecil. Lalu berturut-turut keluar bungkusan besar, lalu bungkusan kecil yang di dalamnya masih ada kotak mancis. Tiket dia keluarkan dari kotak mancis, diperiksa konduktor, lalu masuk lagi kotak mancis, bungkusan kecil, bungkusan besar, lalu dompet kecil, dompet besar, handbag, dan akhirnya masuk beg lagi…”

Keretapi terus berjalan, dan kita sampai di stesyen Segamat. Lagi-lagi ada pemeriksaan tiket. Tiket saya cepat diperiksa, sementara nenek itu mengeluarkan handbag dari beg, lalu dompet besar, lalu dompet kecil, lalu dari dalam dompet kecil dia mengeluarkan…..

Belum sempat si pemuda selesai, hakim membentaknya. “Hei kamu!! jangan main-main ya!! Kamu ini cerita atau menipu yang bukan-bukan??? Ini mahkamah tahu!!!

Pemuda itu terus menjawab,

“Hah tengok…!

Tuan Hakim baru mendengar cerita yang cuma segini saja sudah marah. Sekarang cuba bayangkan saya yang menyaksikan sendiri perkara itu sepanjang perjalanan dari JB ke Kuala Lumpur!!!

Spiderman Malaysia

4 comments


Malaysia pun ada spiderman tau hahaha...^ ^Smart tak?ensem tak?hihhi...

URGENT: Petknode! Perkhidmatan Jagaan Haiwan Yang Teruk!!!

6 comments



PETKNODE CAT BOARDING



Hai all...salam lebaran koz ucapkan kepada korang...Tujuan posting kali ini bukan untuk mengucapkan selamat hari raya tetapi posting pada kali ini berkenaan "PETKNODE"...

Apa itu "PETKNODE"?Petknode adalah sebuah  perkhidmatan yang menawarkan jagaan kucing dengan kadar yang amat berpatutan khusus untuk pemilik kucing di kawasan Lembah Klang. Dengan pelbagai kadar promosi yang ditawarkan sepanjang tahun, pemilik kucing kini mampu untuk menjaga kebajikan dan keselamatan kucing mereka tanpa perlu mengeluarkan perbelanjaan yang lebih....


Apa yang di janjikan hanya tipu semata-mata kerana baru saja petang tadi koz menerima berita ini di laman facebook koz yang mengatakan  sebanyak berpuluh-puluh ekor kucing dalam keadaan kelaparan dan tidak di jaga dan ada juga yang telah mati akibat kelaparan...hurm...keciannya... T_T sedih koz bila dengar kabar ini... memang koz doakan agar pemilik kedai tersebut menerima hukuman yang setimpal dengan kesalahan yang di lakukan...Di sini koz sertakan beberapa keping gambar kucing yang mengalami nasib malang ini:-



kurus kering tak makan dan minum...



dengar kabar kucing di atas ini telah mati kelaparan bersama anaknya...




ini pula video yang memaparkan di tempat kejadian...




info-info lain korang boleh baca di sini:-





Kepada semua owner kucing² yang boarding di Petknode, sila buat repot polis, tulis surat ke Jabatan Haiwan (DVS), SPCA dan tribunal pengguna kerana penipuan perniagaan oleh mereka.

Sila emelkan juga nama, ic number, no fon dan bilangan kucing yang korang boarding. KTAJ dengan kerjasama MDDB selangor akan cuba dapatkan keadilan undang² untuk kucing² kalian.

Sebarkan kepada rakan² yang sama² board kucing di Petknode.

- ktaj0311@gmail.com.
 
Google PageRank Checker Powered by  MyPagerank.Net